Ovim greškama uništavate garderobu prije vremena
Ilustracija

Sačuvajte odjeću

Ovim greškama uništavate garderobu prije vremena

Svaki komad odjeće ima rok trajanja, ali nesavjesni vlasnici ponekad ga unište i mnogo ranije. Saznajte u čemu oni griješe kako ne biste uradili isto i uništili omiljene krpice.

Žičane vješalice

Žičane vješalice ne daju dovoljnu podršku odjeći, zbog čega će se odjeća vremenom razvući odnosno izgubiti prvobitni oblik. Investirajte u vješalice obložene filcom, koje ne ostavljaju male izbočine na ramenima majica, dobro pridržavaju tanke, svilenkaste materijale te su tanje od žičanih vješalica pa će vam u ormar stati više odjeće.

Džemperi na vješalicama

Ovakav način držanja pulovera i džempera "recept" je za njihovo razvlačenje. Ako nemate mjesta u ladicama i na policama, stavite džemper preko majica ili koje su već na vješalicama.

dzemper11

Smotane kožne stvari

Svako ko posjeduje kožnu jaknu, haljinu ili pantalone, zna koliko može biti iritantno kada se taj komad odjeće zgužva. Budući da kožu ne peglamo, teško ju je izravnati jednom kada se zgužva. Kožnu odjeću držite na vješalicama kako biste izbjegli taj problem.

Odjeću držite u plastičnoj vreći

Čim donesete odjeću s hemijskog čišćenja izvadite je iz plastične vreće. Materijali moraju disati, a zbog plastike mogu poprimiti čudan miris te upiti vlagu. Ako vam se odjeća gužva u ormaru, to je zato što su vam vješalice "zgurane", odnosno složene preblizu jedna drugoj.

Prečesto hemijsko čišćenje

Ta praksa može stanjiti materijale. Ako na etiketi piše dryclean only (samo hemijsko čišćenje), čistite je u na taj način. Ako piše dryclean (kao što je za većinu poliestera, kašmir i sintetičke materijale), to znači da je možete prati sami na ruke.

Ne slažete grudnjake pravilno

Da bi zadržali oblik, grudnjaci, naročito oni tvrđih korpica, moraju biti pravilno složeni u ladici, odnosno tako da jednu korpicu ugurate u drugu, kao što se slažu u trgovinama. Ni slučajno ih nemojte gužvati i lomiti.

grudibrushaltergrudnjaksilikonifotoshutter1413759381582883

Cijedite rukama kupaći

Tako uništavate elastičnost kupaćeg kostima te on gubi oblik. Vodu iz kostima istjerajte tako što ćete ga položiti između peškira i pritisnuti kako bi voda izašla. Zatim ga stavite na ravnu površinu da se osuši do kraja.

Kupaći perete u mašini

Zbog toga će boja kostima izblijedjeti i materijal se ofucati. Ako baš morate koristiti mašinu (i sušilicu) veša, operite kupaći na taj način samo na kraju sezone, a inače ih perite na ruke u mlakoj vodi i s malo deterdženta, pišu Nezavisne.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.