Papa Franja uveo četvrti kriterijum za sveca
Papa Franja

Papa Franja uveo četvrti kriterijum za sveca

Papa Franjo unio je jednu od najznačajnijih promjena poslednjih stoljeća u proceduri proglašenja svecima Katoličke crkve dodavši novu kategoriju za ljude koji su dali svoje živote kako bi spasili druge.

Do sada je procedura koja vodi do "svetosti", poznata kao "kauza", bila ograničena na tri kategorije. Postupak počinje nakon smrti osobe.

Prva je mučeništvo, odnosi se na slučaj kada je osoba ubijena iz mržnje prema hrišćanstvu. Druga je ako je osoba živjela izuzetan hrišćanski život. Treća, manje korišćena odnosi se na ljude koji su uživali reputaciju svetosti mnogo godina nakon smrti.

Vatikan je objavio da je Papa donio odluku kojom se dodaje i četvrta kategorija. On će se odnositi na ljude koji su vodili dobar hrišćanski život i učinili nešto kako bi spasili druge znajući da će to voditi do sigurne, ili brze smrti.

Jedan od primjera bi bio Maksimilijan Kolbe, poljski sveštenik u nacističkom logoru smrti Aušvicu tokom Drugog svjetskog rata.

Kolbe se ponudio da zauzme mjesto drugog zatvorenika, osuđenog na smrt glađu u grupnom kažnjavanju zbog bijega. Nacisti su Kolbea ubili smrtonosnom injekcijom fenola.

Kolbeova kauza počela je 1955. po ranijim pravilima, a svecem je proglašen 1982. godine.

Kandidatima za svetost čije bi kauze u budućnosti počele po novoj kategoriji davanja života za druge još uvijek će se morati moći pripisati dva čuda po njihovom zagovoru.

Katolička crkva posthumno proglašava blaženim, a potom svecima, ljude koje se smatralo tako svetima za njihova života da se sada vjeruje da su s Bogom i mogu se kod njega zauzeti za ostvarenje čuda.

Čuda su obično medicinski neobjašnjiva izlečenja ljudi. 

Hina/N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.