Berlin: Uhapšene dvije osobe zbog krađe zlatnika od 100 kilograma
Berlin, foto:Kodex

Berlin: Uhapšene dvije osobe zbog krađe zlatnika od 100 kilograma

Pripadnici specijalne policijske jedinice u Njemačkoj pretresli su nekoliko domova u Berlinu u potrazi za zlatnikom od 100 kilograma, ukradenom iz gradskog muzeja.

 Najmanje dvije osobe uhapšene su jutros u Berlinu zbog sumnje da su ranije ove godine iz gradskog muzeja ukrale zlatnik težak 100 kilograma. 

Pripadnici specijalne policijske jedinice jutros su pretresli nekoliko domova u berlinskom naselju Nojkeln u potrazi za zlatnikom čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko miliona dolara.

"Pretpostavljamo da se osumnjičeni poklapaju s onim što smo vidjeli na snimcima nadzornih kamera tokom krađe", kazao je portparol njemačke policije Vingfrid Venzel. 

Kazao je da su u pretresi u toku, ali da zlatnik nije pronađen.

"Veliki javorov list", kako se zlatnik zvanično zove, ukraden je u martu ove godine iz berlinskog Muzeja Bode.

Krađa se dogodila u ranim jutarnjim satima, a najmanje dvije osobe su u muzej ušle kroz jedan prozor pomoću merdevina.

Zlatnik je skovan 3. maja 2003. godine u Kraljevskoj kanadskoj kovnici, a u numizmatičkoj kolekciji Muzeja Bode nalazio se od decembra 2010. godine.

Zbog prečnika od 53 i debljine od tri centimetara, zlatnik visokog kvaliteta zlata uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda. 

Zbog svoje mase, procjenjuje se da je zlatnik vrijedan 4,5 miliona dolara, a policija tvrdi da je tokom krađe vjerovatno i oštećen.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.