Šta nam govore bubuljice o zdravlju?
Ilustracija

Mapiranje lica

Šta nam govore bubuljice o zdravlju?

Mapiranje lica je popularna metoda koja potiče iz drevne kineske medicine, a koja nam može reći koji se zdravstveni problemi kriju u našem tijelu.

Za sve one koji muku muče sa bubuljicama i aknama donosimo mapu lica, koja ukazuje na određene zdravstvene probleme koje nismo ni naslućivali. Pomoću ove mape i pogledom na vaše lice pojedini dermatolozi mogu da uspostave dijagnozu, piše Alo. Ovo je popularna metoda koja potiče iz drevne kineske medicine, koja se fokusira na različite oblasti lica i po lokaciji bubuljica ljekari zaključuju šta je misteriozni problem koji se nalazi ispod kože ili duboko u vašem tijelu.

Hajde da saznamo šta nam akne govore.

Čelo

Bubuljice na čelu mogu biti uzrokovane brojnim problemima, uključujući probleme sa probavom, tankim crijevom, jetrom, visokim nivoom stresa, zbog neredovnog spavanja, loše dijete, čak i reakcija na proizvode za kosu. Da biste se izborili sa aknama na čelu, neophodno vam je sedam sati sna, dovoljan unos vode radi čišćenja od toksina, obraćanje pažnje na ishranu kako biste utvrdili da li ih izaziva određena hrana i praćenje da li ih izaziva šampon. Izbjegavajte sokove i slatkiše.

Obrve i između obrva

Akne u predijelu oko očiju mogu se pojaviti zbog loše cirkulacije, problema sa žuči, zbog masne hrane, prerađevina i alkohola. Opet, unos vode je od suštinskog značaja.

Nos

Akne na nosu mogu biti znak loše ishrane, konstipacije, nadimanja, poremećaja u radu organa za varenje, loše probave ili slabe cirkulacije. Vitamin B, manje začinjena hrana i masiranje površine nosa mogu ublažiti akne.

Obrazi

Obrazi se mogu suočiti sa bubuljicama zbog pluća, problema sa jetrom, prejedanja, stresa, stomačnih problema, prljavih mobilnih telefona, prljavih jastuka ili četkica za šminkanje. Važno je čuvati kožu svakog dana, naročito ako je sredina zagađena. Često mijenjate jastučnice i brišite ekrane mobilnih telefona.

Usne

Mogu biti uzrokovane zatvorom, unosom pikantne i pržene hrane ili kao reakcija na određenu pastu za zube. Povećan unos vlakana, voća i povrća može pomoći vašoj koži u ovom slučaju.

Brada

Razlozi za pojavu bubuljica na bradi mogu biti hormonski i ginekološkim problemi, loš rad bubrega, prečesto pipkanje rukama ili neodgovarajuća pasta za zube. Odmor i unošenje vode dosta pomažu u spriječavanju njihovog nastanka na tom mjestu. Možete uzimati i omega-3 masne kisjeline da bi održale hormone u ravnoteži. Imajte na umu da lice ne dodirujete rukama, osim ako ih prethodno temeljno ne očistite.

Uši

One su blisko povezane sa bubrezima. Ako bubrezi ne funkcionišu pravilno, na površini uha mogu se pojaviti velike i uporne bubuljice. Da bi se to izbjeglo, preporučuje se dosta vode i izbjegavanje kofeina i soli.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.