Rode konačno stigle i u Podgoricu
Foto: Slavko Cvijović

Prvi potvrđen podatak prisustva ove ptice

Rode konačno stigle i u Podgoricu

Već nekoliko dana, stanovnici podgoričkog naselja Zagorič imaju priliku da posmatraju svog novog komšiju koji odmara na krovovima kuća. Da rode ove godine iznenađuju pokazuje i podatak da pored ovog nesvakidašnjeg gosta, dvije mlade jedinke, najvjerovatnije u preletu, posjećuju obalu rijeke Morače, hraneći se dok ostatak vremena provode u okolini Duklje.

Prema saznanjima Centra za zaštitu i proučavanje ptica, ovo je prvi potvrđen podatak prisustva bijele rode (Ciconia ciconia) u glavnom gradu, obzirom da najstariji datira iz 1894. godine, kada ih je na Plavnici (Skadarsko jezero), evidentirao najpoznatiji balkanski ornitolog tog vremena Othmar Reiser, porijeklom iz Austrije. Pa čak ni njegova temeljna analiza i popis roda u Crnoj Gori (u okolini Ulcinja na rijeci Bojani bilo je čak 60 aktivnih gnijezda), nisu obuhvatile niti jedan podatak vezan direktno za Podgoricu i rijeku Moraču.

PotobySlavkoCvijovi3

Foto: Slavko Cvijović

Ove godine na preletu preko Malog brda zabilježeno je 8 jedinki, dok je prošle godine u kanjonu rijeke Cijevne takođe evidentirano jedno jato. Preleti su se vjerovatno dešavali i ranije, ali nije bilo potvrđenih nalaza obzirom da nisu postojale fotografije, te da su opisi nisu odgovarali ovoj vrsti već prije sivoj ili bijeloj čaplji.

Crna Gora je zajedno sa Albanijom, zemlja sa najmanjim brojem roda u Evropi, iako za njih imamo idealna staništa. Razlog što nas rode zaobilaze jeste ljudski faktor, uništavanje gnijezda, uznemiravanje, ubijanje. Za Podgoricu, trebalo je da prođu 123 godine da bi se vratile rode, dok je Berane još 2012. godine imalo tu čast da ugosti prvi gnijezdeći par, koji je nakon 4 uspješne godine migracija za Afriku i nazad, nastradao.

Sličnu sudbinu imao je i par iz Rožaja koji je gnijezdio na dimnjaku stare pilane, kada je jedna od roda nastradala usljed udara groma, ali je imala uspješno gniježđenje i zdravo potomstvo.

Ove godine na iznenađenje ornitologa pojavile su se nove rode i to njih 20-ak, prvo u Nikšiću, kod tunela Budoš, a potom i u Bijelom Polju, Berenama, Pljevljima, a sada konačno i u Podgorici.

''CZIP je pokrenuo niz inicijativa za postavljanje platformi za gniježđenje kako bi sledeće godine omogućili oporavak populacije ove vrste kod nas. Prva takva inicijativa ove godine prihvaćena je od strane opštine Bijelo Polje, koja je finansirala izradu platforme, dok je kompanija CEDIS omogućila njeno postavljanje na stub rasvjete u dvorištu OŠ Pavle Žižić. Pored ove platforme zahvaljujući Elektroprivredi Crne Gore, prošle godine izrađena je i postavljena prva pilot platforma u Beranama u Polimskoj ulici, kao zamjena za postojeće gnijezdo koje je bilo u kontaktu sa kablovima, dok druga, čiju izradu je finansirala opština Berane, uz podršku CEDIS-a treba biti postavljena u narednom periodu'', saopšteno je iz CZIP-a.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.