Sahranom 71 srebreničke žrtve završen komemorativni skup u Potočarima
Foto:AA

Sahranom 71 srebreničke žrtve završen komemorativni skup u Potočarima

Sahranom posmrtnih ostataka 71 srebreničke žrtve danas je završen komemorativni skup u Memorijalnom centru Potočari, posvećen 22. godišnjici stradanja Bošnjaka u Srebrenici koje su srpske snage ubile tokom ofanzive u julu 1995. godine.

Do grobnih mjesta nošeni su jedan po jedan kovčeg i izgovarana imena žrtava koje se sahranjuju. Prethodno je održan vjerski obred, koji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kao i komemoracija i obraćanje zvanica, prenosi Beta.

Kod spomen–ploče u sakralnom dijelu Memorijalnog kompleksa Potočari odata je pošta i položeno cvijeće za srebreničke žrtve, te pročitani odlomci romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Dva brata, očevi i snovi, sedam maloljetnika, jedna žena... Danas će konačni smiraj pronaći posmrtni ostaci onih koje su njihovi najmiliji tražili više od dvije decenije, piše Anadolija.

Svaki broj na zelenom tabutu jedno je ime, osoba koja je imala porodicu, život, posao. Za sedam od njih mladost je prerano prekinuta. Nisu dočekali ni punoljetnost. Iz školskih kupa otišli su u smrt. Ubijeni su, a da nisu znali ni razlog za to.

Mnogobrojni članovi porodica ubijenih, komšije, prijatelji, ali i mnogobrojni građani iz svih dijelova BiH, regije i svijeta danas su tu. Došli su da odaju počast 71 žrtvi koja će danas biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra, ali i ostalim 6.504 bijela nišana koji svjedoče o najvećoj tragediji koja je nakon Drugog svjetskog rata zabilježena na tlu Evrope, navodi agencija.

Veliki broj njih će danas smiraj naći do, prehodno ukopanih, očeva, djedova, braće, amidža, dajidža. Novi mezari su spremni da se u njih spuste posmrtni ostaci uglavnom nekompletnih tijela srebreničkih muškaraca i dječaka. 

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana danas u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.