Evo zašto je seks poslije porođaja drugačiji
Ilustracija

Evo zašto je seks poslije porođaja drugačiji

Prirodan porođaj predstavlja prilično traumatično iskustvo za većinu žena. Beba prolazi kroz njenu vaginu, što se može porediti sa mini eksplozijom.

S obzirom na to da se sada mnogo toga mijenja u vašem životu, seks je nešto o čemu nećete razmišljati prvih nekoliko nedjelja. Kada je pravo vrijeme da se ponovo aktivirate u seksu individualna je stvar svake žene.

Naučne studije pokazale su da je 41 odsto majki prvi put imalo vaginalne odnose kada je beba napunila šest nedjelja.   

Neke majke su izjavile kako su se osjećale prilično seksi dvije do tri nedjelje poslije porođaja i već su tada imale seksualne odnose, ali bez ikakvih efekata. Odnosno većina njih tada nije uspjelo da doživi vrhunac.  

Mnoge koje su u tom periodu probale da vode ljubav sa partnerom izjavile su da je seksualni odnos bio poprilično bolan, pa čak i traumatičan. 

Nemojte se ustručavati da porazgovarate i sa svojim ljekarom o tome koliko treba da sačekate sa intimnim odnosima ukoliko ste u bilo kakvoj dilemi.

Da li mogu da uživam i bez seksa?

Nemojte da vas frustrira ako se ne osjećate raspoloženo i spremno za seks, jer postoji niz načina kako da uživate u bliskosti sa partnerom. Međusobno milovanje različitih djelova tijela i te kako može da vas uzbudi i oraspoloži.  

Važno je samo da odvojite vrijeme za maženje sa partnerom, jer je to nešto o čemu vjerovatno niste razmišljali da može da predstavlja problem kad stigne beba. Iskoristite momente kada beba spava, tada ćete imati malo mira i tišine, a seks će doći u pravo vrijeme. 

Šta ako osećaj nije isti kao prije?

Mada se većina žena se brzo vrati u normalu, ima i onih koje poslije porođaje izgube osjećaj zadovoljstva tokom seksa. One zapravo zbog opuštenog vaginalong kanala ne osjećaju da muški polni organ prodire u njih. To ih ljuti i frustrira. To može da traje samo nekoliko nedjelja, a ako se vaš libido ne vrati, trebalo bi da potražite pomoć ljekara. Ljekari tada preporučuju lasersko zatezanje vagine, jer se na taj način ženama vraća samopouzdanje. Nakon ove intervencije ne samo da ćete uživati vi, već i vaš partner.

Bebac

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.