Trampov i Putinov prekid vatre na jugozapadu Sirije izdržao cio dan

Trampov i Putinov prekid vatre na jugozapadu Sirije izdržao cio dan

Prekid vatre na jugozapadu Sirije, koji je postignut uz posredovanje SAD i Rusije, održao se cio dan, saopštile su Sirijska opservatorija za ljudska prava i pobunjenici.

Prekid vatre na jugozapadu Sirije stupio je na snagu u nedjelju u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

SAD i Rusija su postigli u petak dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije, saopšteno je nakon susreta predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na samitu G20 u Hambrugu.

"Prekid vatre u Siriji izgleda da se drži. Dobro je!", ocijenio je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Britaniji, saopštila je da je "smirenost prevladala" na jugozapadu zemlje od kada je primirje stupilo na snagu uprkos manjim prekršajima.

Prema riječima direktora te opservatorije Rami Abdul Rahmana zabilježena je kratkotrajna razmjena vatre u provincijama Dara i Kuneitra oko ponoći, ali to "nije ugrozilo prekid vatre".

Portparol Južnog fronta, koalicije pobunjeničkih grupa koje podržava Zapad, major Isam al Rajes rekao je da se "oprezna smirenost" nastavila tokom noći.

Sirijski zvaničnik nagovijestio je da Damask odobrava dogovor o prekidu vatre, a ćutanje vlade opisao kao "znak zadovoljstva".

"Pozdravljamo svaki korak kojim bi se prekinula vatra i otvorio put za mirna rješenja", rekao je neimenovani zvaničnik vlade za Rojters.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.