Tilerson potvrdio američku podršku Ukrajini
Reks Tilerson

Tilerson potvrdio američku podršku Ukrajini

Američki državni sekretar Reks Tilerson boravi danas u posjeti Ukrajini s ciljem da potvrdi podršku SAD toj zemlji koja se bori protiv korupcije i proruskih aktivista na istoku zemlje.

Tilerson će se sastati sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, samo 48 sati nakon što je prisustvovao prvom susretu američkog i ruskog predsjednika na samitu G20 u Hamburgu.

Njegova jednodnevna posjeta Kijevu došla je u trenutku kada SAD ispituju mogućnost za preuzimanje veće uloge u naporima koje predvodi EU i koja ima za cilj okončanje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, u kome je poginulo oko 10.000 ljudi. Rusija je 2014. anektirala poluostrvo Krim.

Tilerson je pohvalio napredak Ukrajine u borbi protiv korupcije, povećanju vladine transparentnosti i naplati poreza, ali je naglasio da Kijev mora da uradi još mnogo toga.

"Ukrajina je prešla dugačak put. Želimo to da priznamo, ali moramo da učinimo još mnogo toga za budućnost Ukrajine", rekao je državni sekretar SAD.

Prema njegovim riječima, treba uraditi još mnogo toga kako bi Ukrajina postala atraktivno mjesto za investitore i evropske susjede.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.