Stupilo na snagu primirje na jugozapadu Sirije
Tramp i Putin

Stupilo na snagu primirje na jugozapadu Sirije

Dogovor SAD i Rusije o primirju na jugozapadu Sirije danas je stupilo na snagu.

Primirje koji su dogovorili američki predsjednik Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu G20 u Hamburgu, prva je inicijativa američke administracije da u dogovoru sa Rusima stabilizuje ratom razorenu Siriju, prenosi Beta.

Nijedno primirje u Siriji u poslednjih šest godina u Siriji nije dugo trajalo, navodi agencija AP.

Pobunjenici koje podržavaju SAD, sirijska vojska i ekstremisti Islamske drave (ID) bore se za kontrolu nad jugom Sirije.

Jordan i Izrael su takodje dio dogovora. Dvije zemlje saveznice SAD imaju granicu s južnim delom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu dio tog dogovora.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu Moskva podržava predsjednika Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusija bore protiv Islamske države u Siriji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.