„Čuvari tvog poštenja“ najbolja predstava  na 4. festivalu Novi tvrđava teatar
Foto: Ana Kašćelan

„Čuvari tvog poštenja“ najbolja predstava na 4. festivalu Novi tvrđava teatar

Predstava „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene našeg pozorišta, osvojila je sinoć nagradu za najbolju predstavu na 4. ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima. Autorski projekat Borisa Liješevića nastao je u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta.

Internacionalnu pozorišnu manifestaciju u Čortanovcima organizuju osnivači Tvrđava teatra, festivala koji je pod ovim nazivom imao nekoliko izuzetno uspješnih izdanja u Smederevu.

Na obroncima Fruške gore u Vili Stanković publika je od 3. do 8. jula, pored naše predstave,  mogla da vidi „Famu o biciklistima“ u režiji Roberta Lenarda (Novosadsko pozorište), „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića (Bitef teatar/ Centar za kulturu Tivat/ Festival Maszk Segedin/ Firchie Think Tank Studio Novi Sad) i „Nevidljive ljude“ u režiji Nemanje Rankovića (Narodno pozorište Užice).

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kokan Mladenović za „Jami distrikt“, nagrada za najboljeg glumca pripala je Arpadu Mesarošu za ulogu u „Fami o biciklistima“, dok su nagradu za najbolju glumicu ravnopravno podijelile Isidora Simijonović, Nina Nešković i Jelena Graovac za uloge u predstavi „Jami distrikt“.

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei.

 „Čuvari tvog poštenja“ nedavno su se vratili kao pobjednici i sa 20. Teatar festa „Petar Kočić“ u Banjaluci, gdje su osvojili Gran pri za najbolju predstavu i nagradu za najbolju režiju.

Ideju za komad Liješević pronašao je u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih – šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.