Brojne skupe kozmetičke preparate zamijenite OVOM namirnicom
Ilustracija

Brojne skupe kozmetičke preparate zamijenite OVOM namirnicom

Osim upotrebe u kuhinji, poznato je da soda bikarbona pomaže kod problema želuca prouzrokovanih želudačnom kisjelinom, izbjeljivanja zuba, dubinskog pranja kose...

Ovaj izuzetno jeftin hemijski preparat može da zamijeni brojne skupocjene kozmetičke preparate za njegu kože lica i tijela.

Najpopularniji je piling lica i tijela sodom bikarbonom. Sve što treba da uradite jeste da pomiješate sodu s malo mlake vode dok ne dobijete gustu smjesu koju ćete poslije utrljati blagim kružnim pokretima u kožu, i isprati. Nemojte previše da pritiskate lice prilikom pilinga da ne biste nadražili kožu. 

Smjesu od mlake vode i sode možete da iskoristite i kao masku za lice. Dovoljno je da smjesu nanesete na lice i nakon desetak minuta isperete mlakom vodom. Soda iz lica izvlači nečistoće i mitisere. Da biste spriječili nastanak akni na licu, potrebno je da koristite ovu masku jednom nedjeljno. Prilikom stavljanja maske posebno obratite pažnju na utrljavanje sode oko nosa. 

Soda bikarbona može da se koristi i kao dezedorans. Bijela praškasta hemijska formula apsorbuje ulja i mirise, zbog čega sprječava nastanak bakterija. Dovoljno je da sodu nanesete ispod pazuha, a ako želite da vaš prirodni dezodorans miriše, u sodu dodajte kap eteričnog ulja. 

Na kraju, da bi vaša koža bila meka i glatka, bar jednom nedjeljno u kupku dodajte pola šoljice sode bikarbone koja će vas riješiti znoja i zaostalih proizvoda na koži. Oni koji imaju suvu kožu, u kupku mogu da dodaju nekoliko kapi eteričnog ulja.

Klix.ba

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.