Pogledajte snimak koji pokazuje kako se kancer širi tijelom (VIDEO)
Foto: Screenshot/Youtube

Pogledajte snimak koji pokazuje kako se kancer širi tijelom (VIDEO)

Japanski tim naučnika napravio je video koji oslikava kako se ćelije svakog tipa kancera šire tijelom.

Normalno tjelesno tkivo prikazano je u zelenoj boji, dok je kancer predstavljen crvenom. 

Tim Univerziteta u Tokiju i RIKEN Centra za kvantitativnu biologiju kažu da će ova tehnologija pomoći u objašnjavanju smrtonosnog procesa. 

Prije nego što rak počne da se širi, mnogo lakše se liječi, dok je kasnije sve teže. Sam tumor evoluira, pa njegovi djelovi mogu da se odvoje i putem krvotoka nasele druga tkiva. 

U novom istraživanju naučnici su miševima ubrizgali kancerogeno tkivo, genetski modifikovano tako da emituje fluorescentno zračenje, a onda pratili napredak bolesti, prateći kretanje ćelija u unutrašnjim organima. 

Studija objavljena u časopisu "Cell Reports" opisuje kako je kancer počeo da raste u plućima, crijevima i jetri, prije nego što se proširio cijelim tijelom. 

Dr Hiroki Ueda, jedan od istraživača, kaže da bi ova tehnologija mogla da se primijeni i u dijagnostici.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.