Da li dijeta i vino idu zajedno?
Ilustracija

Da li dijeta i vino idu zajedno?

Vjerovatno već znate da vino sadrži šećer, ali stručnjaci kažu da je procenat šećera mnogo manji nego što pretpostavljate. Evo koliko grama šećera ima čaša vašeg omiljenog vina.

Grožđe, kao i svako drugo voće, sadrži šećer. Posljedično - ima ga i u vinu. Ali, čak i ako ste na dijeti, možda ne morate da se odreknete čaše omiljenog vina uz ručak ili večeru, jer vam to neće pokvariti plan da ovog ljeta izgledate 'najbolje u životu'.

Vodiči za zdravu ishranu preporučuju do 50 grama dodatog šećera dnevno (ovdje se ne računa onaj koji unesemo jedući voće, recimo). Ali, Američka asocijacija za zdravlje srca ima nešto strože preporuke - do 25 grama u toku dana.

Dakle, iako se generalno ne preporučuje, manje količine šećera su OK.

Kako se vino uklapa u tu računicu 'zdrav život, dobra linija, malo uživanja'?

Prema podacima Ministarstva za agrikulturu SAD, evo kako stoje stvari:

95ac242a5bb9d80a76cb4c0f81806126

Kao što vidite, vino ne sadrži naročito veliku količunu šećera, osim desertnih vina, očigledno. Procenat šećera može varirati u zavisnosti od proizvođača, ali razlike su zanemarljive.

"Količina šećera koju sadrži čaša vina nije ni blizu onoj koju ima čaša soka", kaže nutricionista Džesika Kordin, a prenosi Yahoo Health.

Ukoliko ne pretjerujete sa količinom, nema nikakvog razloga da se odreknete vina čak i dok ste na dijeti.

Umjesto da sebi uskratite čašu vina uz večeru, korisnije bi bilo da provjerite koliko šećera sadrže "zdrave" proteinske štanglice za kojima tako lako posegnemo čak i kad vodimo računa šta jedemo, ili, recimo, "dijetalni" napici, naročito gazirani.

Mondo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.