Hamburg gori, demostranti ispalili prvi metak

Policija traži pomoć od kolega

Hamburg gori, demostranti ispalili prvi metak

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati samit G20. Ispaljen je prvi metak, javlja "Špigl".

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

"Špigl" javlja da je grupa nasilnih demonstranata okružila jednog policajca, koji je morao da puca u vazduh da ih upozori da se ne približavaju više, nakon čega je pobjegao u prodavnicu i izbavljen je iz rizične situacije. 

Rojters navodi da je cilj grupe "Blek blok" da svgrne kapitalizam. 

Kako javljaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premještaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji. "Špigl" javlja kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost samita G20, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahtjeva za pomoć. 

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih "nedjela" širom Hambruga. Povrijeđeno je više od 196 policajaca. Uhapšeno je 70 osoba. 

Demonstranti su napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od demonstranata. 

Iz policije su dodali da su demonstranti njihove službenike, osim zapaljivim sredstvima, napali i metalnim šipkama. Između ostalog, neko je ispalio i signalnu raketu prema policijskom helikopteru, koja je letjelicu tek zamalo promašila, čime je izbjegnuta nesreća. 

U sukobima sa policijom u Hamburgu teško je povrijeđeno 11 demonstranata nakon što su pali sa zida, saopštila je vatrogasna služba u tom gradu. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je kao "neprihvatljivo" nasilje antikapitalistički orijentisanih demonstranata koji su preplavili njemački grad Hamburg, domaćina samita G20, prenosi AFP.

"Ugrožavaju živote samih demonstranata... to je neprihvatljivo", rekla je ona.

Portparolka prve dame SAD Melanije Tramp Stefani Grišam izjavila je da supruga američkog predsjednika zbog demonstracija u Hamburgu nije u mogućnosti da napusti hotel u kojem je odsjela i neće prisustvovati današnjim događajima u organizaciji supružnika lidera G20, prenosi CNN. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.