Sa promocije

Knjigu o Pljevljima

"Komun@" poklonila knjigu Pljevljima

Povodom održavanja Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI), sinoć je u Pljevljima u Domu Vojske organizovana promocija specijalnog-tematskog broja časopisa "Komun@" koji je u cjelosti posvećen Pljevljima.

Pozdravljajući prisutne u ime organizatora promocije i kao medijator večeri posvećenog Komuni i specijalnom-tematskom broju, Dejan Miličić, direktor RTV Pljevlja rekao je da je ponosan što Crna Gora ima ovakav jedinstven časopis i što je kao saradnik i kolumnista dio uspješnog projekta sa kojim se zaista naša država može podičiti da ima časopis koji predstavlja brend kulturne baštine.

U ime Opštine Pljevlja prisutnima se obratio Mersudin Halilović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti rekao je da zahvaljujući uredništvu Komune grad Pljevlja nije samo dobio tematski broj posvećen Pljevljima, nego i jednu vrstu knjige s kojom će se, kako je rekao ponositi ne samo ova, već i buduće  generacije, jer Komuna zaista predstavlja mali  muzej, muzej  u rukama iz kojeg se može mnogo toga naučiti.

-Komuna nas je okupila da govorimo o onome što znači baštinu Pljevalja, o onome što čovjek ostavi kao trag svog postojanja na planeti koja mu je posudjena. Nema Komuna drugi cilj sem da nam sveobuhvatno prezentuje ono najbolje što je ostalo iza naših predaka. Kažem sveobuhvatno, jer nije baština samo neimarski i književni radovi i važni istoriski dogadjaji. Baština su i običaji, tradicija, mudre narodne kovanice, sportski, humanii herojski podvizi pojedinaca i kolektiva sa kojima zaista ima itekako da se pohvale Pljevlja poput čuvene Gimnazije, manastira Svete Trojice, Husein Pašine džamije i mnogo toga još o kojem se piše u ovom broju Komune, istakao je Halilović i dodao da bi se pričalo o svim segmentima iz bogate pljevaljske istorije trebalo bi  puno vremena.

Jedno je sigurno da je na najbolji način pravim zanatskim novinarskim  načinom sa pregršt lijepih, vrijednih i značajnih fotografija uz prepoznatljivi dizajn, pljevaljska istorija i sve ono našta se mi Pljevljaci ponosimo zastupljeno u ovom časopisu koji zaslužuje zaista veliku pažnju i predstavlja jednu medijsku relikviju. iako  postoji samo nepunih šest godina, kazao je on i  naglasio da  uredništvo  ovog časopisa očigledno ima ambiciju, to ne krije, pa čak i i to veoma dobro radi da prezentuje multikulturno biće Crne Gore koje predstavlja karakter svih naših tragova koji treba da budu valorizovani u našim sjećanjima. To su uspjeli i sa ovim tematskim brojem kada je riječ i o Pljevljima zbog čega smo mi zaista radosni, jer smo u ovom trenutku privilegovani kao lokalna uprava što smo dobili ovakvo štivo, završio je Halilović.

Govoreći na promociji ispred Ministarstva kulture, Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije naglasio je važnost Komune nedostajućoj kulturi sjećanja prema biljezima baštine, kulture, običaja i tradicije, čuvajući tragove naše prošlosti može računati na budućnost koje pripada civilizovanim narodima koji vrh svojih prioriteta imaju edukaciju i brigu o nasljeđu kao izuzetno kulturološko pitanje.

-Komuna ima veliki značaj u očuvanju identiteta , ona je svojevrsna istorijskačitanka izuzetne edukativne važnosti i značaja, rekao je on i dodao da briga o Komuni , institucionalna i društvena treba da bude svima nama jedno od pitanja naših održivih strategija i održivih javnih politika gdje će Komuna imati i treba da ima izuzetno visoko mjesto, kazao je između ostalog Rutović.

- Kao rodjena Pljevljanka, posebno, počašćena sam što sam bila dio tima koji je radio ovaj specijalni broj Komune posvećen našem gradu, a i presrećna što smo ovdje skupa sa ovim divnim i nesvakidašnjim povodom. Svoje tekst, ne slučajno, posvetila sam našj kultnoj Miletbašči, uz koju sam, poput mnogih mojih vršnjaka i generacija, provela i ponajljepše godine djetinjstva. Inače, naš zavičaj obiluje izuzetno raskošnom riznicom baštine  svih kategorija, pa je tima i bezbroj sličnih tema koje zavređuju svoje mjesto koje možemo očekivati na stranicama i narednih brojeva  Komune, kazala je Vernera Jakupović, novinarka i urednica novinske aencije Fena u Sarajevu.

   O pripremi i realizaciji specijalnog broja Komune, govorio je potom i Minja Bojanić, glavni i odgovorni urednik, koji je naglasio kako je saradnički i urednički tim, za razliku od prethodnih dvadesetdva  broja, ovaj put proveo i najviše vremena sklapajući i svojevrsni “spomenar” Pljevalja.

  - Najteža zadaća, zapravo, bila nam je odabir , dakle, nužno temeljita “trijaža” priloga, a potom i žal  što će desetina takođe veoma kvalitetnih tekstova morat da sačeka svoj prostor u narednim brojevima Komune. Ukratko, biću veoma srećan ukoliko nakon večerašnje promocije doma pođete s Komunom u ruci uz osjećanje da nijeste dobili tek puki prospekt, a na što, nažalost, danas sve liče većina naših štampanih medija, finiširao je svoju besjedu Bojanić.   

Amer Ramusović, direktor časopisa Komuna govorio je  o tome kako su došli na ideju da naprave štivo, koje će biti posvećeno izuzetno bogatoj baštini pljevljaskog kraja, kao i namjerama da se upravo u vrijeme održavanja MOSI, najveće amaterske omladinske sportske manifestacije ovaj tematski broj i promoviše.

On je posebno zahvalio lokalnoj upravi na čelu sa predsjednikom Opštine Mirkom Đačićem , zatim brojnim pojedincima iz Pljevalja, autorima tekstova koji su pomogli da ovaj broj bude baš reprezentativan i da na vrijeme ugleda svijetlo dana, posebno ističući nemjerljivu pomoć Ismeta Šljuke, nekadašnjeg generalnog sekretara Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost koji je mnogo pomogao da se pronađu raritetne fotografije, ostvare kontakti i na kraju da , kako je rekao, Pljevlja dobiju “arhivsku svesku”sa kojom se zaista mogu ponositi Pljevljaci.

Promociju su uljepšali članovi Gradskog tamburaškog orkestra i KUD-a “Volođa”a Pljevljaci su istovremeno imali prilike da odgledaju naslovnice Komune koje su prezentirane u formi postera što je izazvalo veliku pažnju prisutnih.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.