Haos tek slijedi: Na protestima u Hamburgu povrijeđeno 76 policajaca
Foto: Getty Images

Neredi uoči samita G20

Haos tek slijedi: Na protestima u Hamburgu povrijeđeno 76 policajaca

Na protestu protiv globalizma u Hamburgu pod sloganom "Dobro došli u pakao" sukob s policijom. Letjele su flaše i kamenice. Epilog: 76 policajaca povrijeđeno.

U četvrtak uveče došlo je do sukoba sa policijom nakon što su ekstremni ljevičarski aktivisti policajce gađali flašama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem, javio je AFP.

Sukobi su nastavljen i danas.

"U toku je operacija protiv nasilnih pojedinaca koji su bacili molotovljeve koktele i otvorili vatru na patrolna policijska kola u blizini okruga Altona u Hamburgu", napisala je njemačka savezna policija na Tviteru, prenosi AFP. 

Ono što je trebalo da bude miran marš oko 12.000 demonstranata protiv globalizacije u Hamburgu uoči samita G20, policija je zaustavila intervencijom kako bi rastjerala oko 1.000 ekstremnih ljevičara, navodi AFP. Pet osoba je uhapšeno.

ss170706g20protesthamburgew355p2fbf0f959aef7ad3c110f13bb3308f54anbcnewsux28801000

Foto: Getty Images

Na čelu kolone demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Razbijte G20" i "Dobrodošli u pakao" - što je glavni moto organizatora protesta. 

Ekstremno ljevičarski "crni blok" činilo je nekoliko stotina aktivista koji su bili obučeni u crno i nosili ogroman crni balon.

Uoči i tokom dvodnevnog samita G20 očekuje se do 100.000 demonstranata.

ss170706g20protesthamburgew355p8fbf0f959aef7ad3c110f13bb3308f54anbcnewsux28801000

Foto: Getty Images

Samit u Hamburgu okupiće svjetske lidere među kojima će biti predsjednici Rusije, SAD i Kine - Vladimiri Putin, Donald Tramp i Si Đinping. Prema ocijenama mnogih svjetskih agencija ovo bi mogao da bude najnapetiji samit do sada. 

Za obezbjeđivanje samita u Hamburgu angažovano je oko 20.000 policajaca. 

Protesti su nastavljeni i jutros, kada se dogodio manji okršaj demonstranata sa njemačkom policijom.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.