Prvi susret Trampa i Putina oči u oči
Tramp i Putin

Danas na marginama samita G20

Prvi susret Trampa i Putina oči u oči

Dugo očekivani susret predsjednika SAD Donalda Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina dogodiće se danas, na marginama samita G20 u Hamburgu.

Dok se Moskva nada preokretu koji se dosad nije dogodio, a politički pritisak kod kuće na Trampa raste, eksperti smatraju da ne bi trebalo očekivati veliki iskorak.

U svakom slučaju, ovo će biti prilika koju bi ruski predsjednik mogao da iskoristi da stekne lični utisak o američkom kolegi, ali i da ostavi utisak na njega - i razmotri mogućnosti za iznalaženje "zajedničkog terena". 

Kada se bivši predsjednik SAD Džordž V. Buš prvi put sastao s Putinom 2001, prilično hladan susret je neočekivano postao srdačan nakon što su se dotakli priče o srebrnom krstu koji je Putinu dala majka, a Buš je tada rekao da je "čovjeka pogledao u oči i osjetio mu dušu". 

Rusija se nada sličnom ličnom pomaku kada se sutra Putin nađe licem u lice s Trampom, navodi "Gardijan". 

Inače, do susreta dvojice lidera dolazi u trenutku kada su odnosi SAD i Rusije obilježeni većim političkim razilaženjima nego 2001, a ljubazne reči koje su Putin i Tramp izgovorili do sada jedan o drugom nagovještavaju mogućnost razvijanja odnosa. 

Uz to, dva lidera se sastaju tet-a-tet usred intenzivne američke istrage o povezanosti Trampovih savjetnika sa ruskim zvaničnicima tokom predizborne kampanje u SAD. 

Nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine, odnosi SAD i Rusije dostigli su najnižu tačku još od hladnog rata, ali se Tramp tokom predsjedničke kampanje zavetovao da će popraviti odnose sa Rusijom. 

Nade o brzom poboljšanju odnosa Rusije i SAD ugasile su se u Moskvi nakon što je Putin optužen da je naredio hakovanje tokom izbora kako bi se poboljšale Trampove šanse za pobjedu na izborima. 

Za to vrijeme, Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće i zvaničnici Stejt departmenta razmatraju šta bi SAD mogle da ponude Moskvi, izjavili su za AP aktuelni i bivši zvaničnici administracije. 

I dok se lideri u Evropi nadaju da će Tramp pružiti garancije da će Putina pozvati na odgovornost za dugu listu pritužbi koje imaju na ruskog predsjednika, uključujući ono što nazivaju provokativnom sajber aktivnošću, Tramp je pod ogromnim političkim pritiskom kod kuće da tokom sastanka s Putinom potegne pitanje miješanja Rusije u izbore u SAD. 

Međutim, više visokih zvaničnika u američkoj administraciji i izvora bliskih Bijeloj kući kažu da ne očekuju da će Tramp sutra pokrenuti to pitanje, barem ne značajno, navodi Si-En-En. 

Umjesto toga, najavljuju oni, u vrhu agende njihovih razgovora biće rat u Siriji i kriza u Ukrajini, dok je i iz Kremlja nagoviješteno da će teme vjerovatno biti situacija u Siriji i Ukrajini i rat protiv terorizma. 

 

Agencije

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.