Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Zvanično

Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Pregovori na visokom niovu o ponovnom ujedinjenju Kipra nisu uspjeli, rekao je jutros generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Ta izjava stiže posle zaključenja najnovije runde maratonskih pregovora o ponovnom ujedinjenju ostrva koji su se vodili pod pokroviteljstvom UN u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana i završili bez uspeha rano jutros, prenosi Beta.

"Nažalost, nije bilo moguće postići dogovor i konferencija je zatvorena bez mogućnosti donošenja rešenja za ovaj dramatično dugoročan problem", rekao je Gutereš novinarima i dodao da želi da izrazi zahvalnost vođama dve kiparske zajednice i da poželi sve najbolje svim Kipranima sa severa i sa juga. 

On, ipak, nije potpuno zatvorio vrata mogućnosti za novi pokušaj da se uz pomoć UN dovedu predsjednik kiparskih Grka Nikos Anastasijades i vođa otcepljenih kiparskih Turaka Mustafu Akindži nazad za pregovarački sto. 

"Konferencija je zatvorena. To ne znači da druge inicijative ne mogu da budu pokrenute za rešavanje kiparskog problema", rekao je generalni sekretar UN, koji se u dva navrata pridružio ovoj rundi pregovora u nastojanju da približi stavove dvije strane o sporu koji traje 43 godine. 

Portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides se složio s tim stavom i rekao da propali pregovori ne znače "kraj mirovnih napora". 

"Postojeća, neprihvatljiva situacija ne može biti kiparska budućnosti i predsjednik će udvostručiti svoje napore", rekao je Hristodulos. 

Uz posredovanje UN od 28. juna u alpskom odmaralištu Kran-Montana pregovarali su predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis i lideri kiparskih Turaka Mustafa Akindži, predstavnici Evropske unije i država-garanta nezavisnosti Kipra: Grčke, Turske i Velike Britanije, čiji je Kipar bio kolonija do proglašenja nezavisnosti 1960. 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su pregovori neuspeli zbog insistiranja kiparskih Grka da Ankara povuče svoje trupe sa ostrva i da se ukinu prava vojne intervencije data državama-garantorima. 

Hristsodulos je za neuspjeh okrivio tursku "opsesiju" da ima svoje trupe na Kipru i pravo da vojno interveniše. On je rekao da turski stavovi o ključnim pitanjima odstupaju od UN okvira i takvi su da ne mogu biti prihvaćeni ni pod kakvim uslovima. 

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen "Zelenom linijom" razdvajanja koju su uz vojne mjere UN postavile 1964, a teritoriju ostrva sjeverno od te linije je 1974. okupirala turska vojska koja tu od tada drži 35.000 vojnika s porodicama i mnogobrojne turske koloniste. 

Prisustvo turskih trupa je glavni problem u pregovorima. Poslednji pokušaj ujedinjenja Kipra, takodje uz političku intervenciju UN na najvišem nivou, propao je 2004. godine jer su kiparski Grci na referendumu odbacili dogovoreno rešenje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.