Praktični savjeti za polaganje vozačkog ispita
Ilustracija

Sa znanjem i bez straha

Praktični savjeti za polaganje vozačkog ispita

Polaganje vozačkog ispita za mnoge ljude je vrlo traumatično iskustvo. Iako je "normalno" imati vozačku dozvolu, do nje se ne dolazi lako. Pored znanja koje treba usvojiti i primijeniti u vožnji, potrebno je i izboriti se sa brojnim strahovima.

Unutrašnji konflikti u čovjeku, poznati kao želja za uspjehom nasuprot strahu od neuspjeha, najčešći su uzrok nepolaganja vozačkog ispita. Individualna psihološka stabilnost svake osobe je, takođe, bitan faktor.

Narušena psihološka stabilnost kandidata uzrokuje strah i tremu, te samim tim stvara negativne reakcije, što se pokazalo ključnim i najvećim faktorom koji utiče na ishod polaganja vozačkog ispita. Pokazalo se da veliki procenat polaznika (oko 60 odsto) poslije prvog neuspješnog izlaska na vozački ispit i na drugom vozačkom ispitu ne uspijeva da položi, što govori o neadekvatnoj reakciji na frustracionu situaciju.

Tek oko dva odsto kandidata nakon neuspješnog polaganja uspijeva da zadrži psihološku stabilnost i pokuša suzdržati emocije. Uspješno i kvalitetno savladavanje vozačkog ispita kod svakog kandidata stvara dobar temelj za izgradnju kvalitetnog vozača za budućnost, daje mu neophodnu motivaciju i stvara vozača mirnog u vožnji psihološki, emotivno stabilnog, što je najbitnije za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

U procesu osposobljavanja kandidata ne učestvuju stručne osobe, psiholozi, koji bi kandidata psihološki uravnotežili i pripremili za samostalnu vožnju. Mjere, koje je neophodno preduzeti, u ovakvom sistemu osposobljavanja, su edukacija instruktora vožnje i ispitivača iz oblasti psihologije.

Potrebne su praktične vježbe, pravilan pristup kandidatima, stvaranje radnih uslova bez straha i stresa, razvijanje samopoštovanja i samokritike, odnosno svijest da uspjeh u autoškoli zavisi od nivoa znanja i vještina upravljanja vozilom. Bitan faktor kod svakog kandidata jeste instruktorova procjena stepena aspiracije svakog kandidata, odnosno procjena koliko je časova potrebno kandidatu da bi imao adekvatan stepen aspiracije (ne previsoka, ali ne i preniska).

Praktični savjeti za vožnju i polaganje ispita

- ne koristiti nikakva sredstva za smirenje prije vožnje i ispita;

- adekvatno se obući za vožnju (zavisno od vrste vozila);

- obuti obuću koja mora imati čvrste i ravne potpetice/đonove;

- popiti dovoljno tečnosti i imati pored sebe običnu vodu;

- imati maramicu za brisanje znoja;

- razgovarati s instruktorom ko će sve biti u vozilu i ko vodi ispit;

- znati da će vas ispitivač pristojno i prijateljski pozdraviti;

- ne vjerovati pričama da instruktoru nije stalo da položite ispit;

- znati da ispit traje od 30 do 45 minuta;

- znati da je za pojedine radnje moguće dobiti drugu priliku i pritom ne zaboraviti da postoje diskreditujuće greške;

- znati da stres i strah dovode do drhtanja nogu pa malo prethodnog razgibavanja ili šetnja nije na odmet.

Savjeti stručnjaka:

1. Uzmite dovoljno vremena za polaganje vozačkog ispita jer je to nešto čemu se treba posvetiti i redovno voziti.

2. Nema godišnjeg doba koje je idealno za polaganje vozačkog ispita; idealno je imati vrijeme na raspolaganju.

3. Ne smijete otezati s časovima vožnje jer se strah od sjedanja za volan svaki put iznova vraća ako ne vozite konstantno.

4. Za ispit treba učiti, učiti i učiti. Vozački ispit nije nešto banalno, pišu Nezavisne.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.