Recite zbogom punjačima: Razvijen mobilni koji radi bez baterije (VIDEO)
Ilustracija

Recite zbogom punjačima: Razvijen mobilni koji radi bez baterije (VIDEO)

Svima je poznato da novi mobilni uređaji zahtijevaju veliku količinu energije, a čini se da još nismo spremni da smanjimo svoje zahtjeve koje bi smanjile trošenje baterije.

Srećom, naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu pokazali su da bismo u budućnosti mogli u potpunosti da se riješimo baterija.

Novi uređaj, koji se još nalazi u početnoj fazi istraživanja, koristi tehnologiju povratnog signala. Konkretno, njegovo funkcionisanje zasnovano je na radiotalasima koji se svakako kreću oko nas dok komuniciramo, piše IFLScience. Naučni tim iz Vašingtona je do sada uspio da demonstrira glasovni poziv od telefona bez baterija do smartfona s Androidom. 

“Pretvaranje analognog ljudskog govora u digitalni signal zahtijeva trošenje velike količine energije”, rekao je učesnik projekta Vamsi Tala, koji je radio na prototipu. 

“Ako možete da komunicirate korišćenjem analogne tehnologije, uštedjećete na energiji”, dodao je. 

Tim je morao ponovo da ‘izumije’ analognu tehnologiju povratnog signala, koja se posljednji put koristila u dječijim igračkama u periodu Hladnog rata. Mobilni telefon bez baterija šalje digitalne signale kada se u brojčanik unesu brojevi, a zatim se prebacuje na potpuno analogni prenos glasa. 

Prenos signala se odvija po nelicenciranoj frekvenciji do bazne stanice, koja ga povezuje sa digitalnom bežičnom mrežom preko Skypa. Bazna stanica ne spaja samo mobilni telefon s mrežom, već dostavlja i energiju neophodnu za njegov rad. 

Ipak, trenutna bazna stanica omogućava mobilnom telefonu da bude najviše 15 metara udaljen od nje tokom razgovora, što baš i nije prenosna tehnologija, ali bi stvari mogle da se promijene ako bi se bazne stanice integrisale u telefonske tornjeve. 

“Oni imaju nekoliko stotina puta jaču energiju, pa bi povećali domet možda i na kilometar”, objasnio je Tala. 

Tim sada radi na poboljšanju kvaliteta i odvijanju poziva. Izum trenutno funkcioniše poput walky-talkya, pa morate da pritisnete dugme da biste se prebacili sa govora na slušanje i obrnuto. Razmatra se i uvođenje e-ink displeja kako bi bilo moguće slati poruke. 

Da li će se u budućnosti korišćenje mobilnih telefona odvijati bez baterija, ostaje da se vidi.

Net.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.