Mobilne telefone ćemo uskoro puniti četiri puta godišnje
Ilustracija

Novi materijal baterija

Mobilne telefone ćemo uskoro puniti četiri puta godišnje

Potpuno novi materijal koji će se koristiti za izradu baterija znatno će povećati dužinu njihovog trajanja - a na opšte zadovoljstvo svih nas.

Istraživački tim Univerziteta "Michigan and Cornell" proizveo je materijal koji su nazvali "magnetoelektrik multiferoik".

Materijal je tanak polarni film, koji će uređajima omogućiti da rade na principu energetskih udara umjesto stalnog dotoka struje. To će, generalno, podrazumijevati da je potrebno mnogo manje energije za napajanje uređaja nego do sada.

S ovakvom baterijom, standardnom mobilnom telefonu biće potrebno 100 puta manje energije, to znači da će se samo punjenje baterije odvijati mnogo rjeđe nego do sada, otprilike četiri puta godišnje.

Nova baterija, nažalost, neće biti spremna za komercijalnu proizvodnju prije 2030. godine, navode naučnici.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.