SAD i Južna Koreja gađale Sjevernu Koreju kao znak upozorenja
Ilustracija

Stigao odgovor

SAD i Južna Koreja gađale Sjevernu Koreju kao znak upozorenja

Vojske Južne Koreje i SAD ispalile nekoliko balističkih raketa prema Sjevernoj Koreji kao znak upozorenja Pjongjangu koji je juče lansirao balističku raketu.

Vježbe i simulaciju napada nadgledao je predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in, navela je južnokorejska agencija Jonhap.

"Mun je tokom vježbe rekao da je ozbiljna provokacija iz Sjeverne Koreje navela vlasti da dodatno reaguju i pokažu sposbonost raketne odbrane", naveo je Jonhap, prenosi Beta.

Istovremeno, južnokorejski ministar odbrane Han Min-Ku upozorio je da postoji velika mogućnost da Sjeverna Koreja izvede šestu nuklearnu probu, nakon što je prvi put uspješno testirarala interkontinentalnu balističku raketu. 

"Krajnji cilj Sjeverne Koreje je da svoju nuklearnu snagu pretvori u oružje, tako da vidim veliku šansu da se to dogodi", rekao je Han na parlamentarnom brifingu odgovarajući na pitanje poslanika da li vjeruje da bi Pjongjang mogao da izvede uskoro nuklearnu probu. 

On je dodao da je poznato da je Sjeverna Koreja uvijek spremna da sprovede nuklearni test, ali da do sada nisu zabilježeni nikakvi neobični znaci, prenio je Rojters. 

Vojna vježba održana je dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila novu balističku raketu koja je pala u Japansko more. 

Američke vlasti potvrdile su kasno sinoć da je Sjeverna Koreja sprovela prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM). 

Zbog te nove raktene probe, Savjet bezbjednost UN će danas poslije podne održati hitan sastanak na zahtjev SAD, koje su poručile da su spremne da se brane od eventualnog napada Sjeverne Koreje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.