Crnogorski filozofski kafe: Da li je dobrota stvar izbora i šta čini pravo prijateljstvo?

Crnogorski filozofski kafe: Da li je dobrota stvar izbora i šta čini pravo prijateljstvo?

U Baru su održani četverodnevni Međunarodni filozofski susreti „Crnogorski filozofski kafe: U potrazi za prijateljstvom“.

Osim dobre zabave, šanse za učenjem i upoznavanja sa jedinstvenim ljepotama Bara, cilj ovog događaja bila je promocija XXVI Filozofske olimpijade koja će se održati u Baru od 23. do 27. maja 2018. godine na kojoj će učestvovati učenici i profesori filozofije iz 50 zemalja sa svih kontinenata.

Organizator susreta i Međunarodne filozofske olimpijade je Udruženje profesora filozofije.

Za uspjeh filozofskog kafea, nesumnjivo, zaslužan je i zanimljiv izbor tema. Tako su učesnici razgovarali o neoliberalizmu, filozofiji za djecu, rok muzici i toleranciji i konačno, filmu i filozofiji. Njih dvadeset, okupljenih iz različitih država Evrope i svijeta, bili su dio bogatog programa kafea, koji je osim diskusija sadržao radionice i obilaske Starog Bara.

Učesnici kafea i moderatori diskusija bili su doktori nauka i univerzitetski profesori dr Attila Pato iz Mađarske, dr Anton Markoč iz Bara , mr Kedar Soni iz Indije, dr Bruno Ćurko iz Hrvatske i mr Matevž Rudl iz Slovenije. Dr Atilla Pato i dr Markoč bavili su se temom neoliberalizma, dok je dr Ćurko sa Sveučilišta u Splitu vodio radionicu posvećenu uticaju rok muzike na razvoj tolerancije prema manjinama.

Profesorica Jasminka Milošević iz podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“ govorila je o filozofiji i filmu, a osim filmova Akira Kurosave govorilo se i o kratkom filmu koji su snimili učenici profesorice Milošević, koji je tom prilikom prikazan učesnicima.

Kompanija Domen, generalni sponzor ovog događaja, od samog osnivanja prepoznaje značaj promocije i ulaganja u obrazovanje. Zato raduje činjenica da je Bar domaćin Međunarodne filozofske olimpijade 2018. godine. Crnogorski filozofski kafe, bio je idealna prilika gostima da upoznaju ljepote Bara, ali i gostoprimstvo njihovih domaćina, te na najbolji mogući način privuku što veći broj učesnika predstojeće olimpijade.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.