Gradsko pozorište Podgorica na 25. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

Gradsko pozorište Podgorica na 25. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

Gradsko pozorište, tradicionalno, i ove godine predstaviće se publici Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Repertoar jubilarnog, 25. festivala posvećenog najmlađoj pozorišnoj publici sadrži čak četiri predstave Gradskog pozorišta, koje će biti igrane u takmičarskom segmentu ili revijalnom dijelu glavnog programa.

U takmičarskoj selekciji glavnog programa, u četvrtak 6. jula u 21:30h na Ljetnjoj pozornici u Kotoru biće izvedena predstava „Romeo i Julija“ (10+) koju je po Šekspirom djelu režirala Emilija Mrdaković, a 8. jula u isto vrijeme, takođe na Ljetnjoj pozornici, igra komad „Mi djeca sa stanice Zoo“ (14+), u režiji Ane Vukotić. 

U revijalnom dijelu, 7. jula u 21:30h na Pjaci od kina biće igran koprodukcijski projekat sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu „Kinez“ (12+), koji je po drami Maje Todorović režirala Anja Suša. Učešće Gradskog pozorišta na 25. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu završava 11. jula u 20h kada će u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ (takođe u revijalnom dijelu glavnog programa) biti igrana predstava „Kod Nojeve barke u osam“ (5+), koju je po tekstu Urliha Huba režirao Robert Valtl. 

„Romeo i Julija“ nova je produkcija Lutkarske scene i rađena je u kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra, kao romantična tragedija mlade generacije koja odrasta u surovom svijetu. Kroz vanvremensko Šekspirovo djelo pokušava se mladima usaditi optimizam i vjera da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.

Ulogu Romea tumači Vule Marković, Juliju igra Jelena Simić, a pored njih u podjeli su i: Goran Slavić, Omar Bajramspahić, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević/Branka Femić, Katarina Krek, Miloš Pejović i Željko Radunović.

Uz rediteljku Emiliju Mrdaković, u autorskom timu su i Svila Veličkova (scenograf, kostimograf i kreator lutaka), Jovan Obradović (kompozitor), Dubravka Drakić (lektor) i Slavka Nelević (koreograf). 

Kultnu autobiografsku priču Kristijane Felšerinov „Mi djeca sa stanice Zoo“ adaptirao je Boris Kovačević. Savremenim scenskim jezikom priča razotkriva veliki problem dječje narkomanije i dječje prostitucije, ali i čitav društveni kontekst koji omogućava da se ovi problemi nesmetano razvijaju… Predstava ujedno otvara i pitanja koja su neminovnosti odrastanja svakog tinejdžera.

Igraju: Jelena Simić, Momčilo Otašević, Petar Burić, Gorana Marković, Ivana Mrvaljević/Maja Šarenac, Dejan Đonović, Katarina Krek, Božidar Zuber, Davor Dragojević, Pavle Popović, Sejfo Seferović, Jelica Vukčević, Milica Šćepanović, Marija Labudović, Marija Đurić, Jelena Đukić, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

Uz rediteljku Vukotić, autorski tim čine i: Balša Poček (dramaturg), Branko Hojnik (scenograf), Sonja Vukićević (koreografkinja), Aleksandar Radunović Popaj (kompozitor), Lina Leković (kostimografkinja) i Mara Radović (lektorka). 

„Kinez“ je priča o ljubavi, prijateljstvu i mašti. O čarobnjaku „Kinezu“ koji može da vidi šareni svijet drugačijim očima. Ovo je, takođe, priča i o današnjem vremenu, ali i o sjećanju na neko drugo vrijeme koje nijesmo zaboravili i nikada nećemo. Komad dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve upravo djeca.

Igraju: Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke šloke „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Kostimograf je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški. 

„Kod Nojeve barke u osam“ zabavna je i poučna priča o biblijskom Potopu, a ujedno je i himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije. Rafiniranog stila, sa puno humora, katkad i vesele burleske, tekst njemačkog autora Urliha Huba posljednjih godina afirmisao se kao najveće evropsko otkriće za najmlađu publiku.

Igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović. Pored reditelja Valtla, autorski tim čine: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević (koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svjetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.