Počinje VIII Festival gudača: ,,Muzika sa nama, u nama i oko nas“

Od 3. do 10. jula

Počinje VIII Festival gudača: ,,Muzika sa nama, u nama i oko nas“

Pod sloganom ,,Muzika sa nama, u nama i oko nas“ od 3. do 10.jula održaće se VIII Festival gudača, kao jedan od pratećih segmenata KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Koncertni program počeće 4. jula u 21 čas u Muzeju grada Perasta nastupom studenata sa Konzervatorija iz Beča. Pod sloganom ,,Pozdrav iz Beča“ nastupiće Trio koji  čine Lalita Svete - violina, Maike Clemens - violončelo i Iliana Stojanova –klavir. Publici će se predstaviti djelima Baha, Paganinija, Popera i Bramsa.

"Festival gudača je jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera namijenjena edukaciji mladih muzičara i njihovoj afirmaciji na putu profesionalnog napretka. Festival prate radionice za obuku gudača svih profila, kamernu muziku i orkestar i odvijaju se tokom dana u Perastu. Polaznici seminara su mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Austrije, Ukrajine, Albanije i Litvanije. Pored radionica planirano je i sedam koncerata klasične muzike koji će se svake večeri održavati u Muzeju grada Perasta, Galeriji Solidarnosti i crkvi sv Pavla u Kotoru", saopštili su organizatori.

Radionice vode istaknuti pedagozi, eminentni muzičari i dugogodišnji prijatelji Festivala gudača,  Arkadij Winokurov i Georg Baich iz Beča, Miša Bereznitski iz Moskve, Aleksandar Latković iz Beograda, Lilia Ilieva iz Bugarske i Vujadin Krivokapić sa  Cetinja.

Manifestacija, takođe, ima za cilj unapređenje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske kroz prezentovanje kvalitetnih programa i tradicijskih vrijednosti naše zemlje. Dosadašnji festivali su bili veoma zapaženi, a brojni ljubitelji klasične muzike  su  uz mlade umjetnike mogli da osjete atmosferu uzvišenog intelektualnog doživljaja, kako našoj umjetnosti i dolikuje. Naš cilj je da i ove godine planiranim aktivnostima učinimo najviše za mlade muzičare vodeći isključivo računa o kvalitetu programa i kulturnoj ponudi koja zavređuje pažnju.

VIII Festival gudača se odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Jubilarni 25. Kotorski festival pozorišta za djecu odvija se u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt koji se ove godine odvija od 30. juna do 14. avgusta i broji četiri segmenta, preko 1500 učesnika iz više od 20 zemalja koji će realizovati 214 programa.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.