Izaslanik UN-a: Ne očekujem brzo rješenje spora oko imena Makedonije
Foto: AA

Izaslanik UN-a: Ne očekujem brzo rješenje spora oko imena Makedonije

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) u pregovorima između Makedonije i Grčke Metju Nimec izjavio je danas u Skoplju kako ne očekuje brzo rješenje spora oko imena Makedonije, već jačanja kontakata između dviju zemalja.

Nimec, koji ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, nakon sastanka s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, izjavio je da u Skoplje nije došao s novim prijedlogom oko rješavanja spora sa Atinom, već kako bi razgovarao o konceptima nove Vlade u cilju izgradnje dobrih susjedskih politika,javlja Anadolija.

2017070322452771523707364Web

Foto:AA, sa sastanka

Kako je kazao, rješenje spora oko imena Makedonije je jedno od najbitnijih pitanja za tu zemlju, region i UN.

"Sastao sam se s premijerom i ministrom vanjskih poslova Makedonije i mogu reći da postoji ozbiljna zainteresovanost i spremnost o razmatranju ovog pitanja", kazao je Nimec. 

Kako bi se riješio spor oko imena, Nimec je istakao da je s obje strane potreban napredak, te da i Atina i Skoplje moraju biti otvoreni, moraju ozbiljno razmisliti o pozicijama i oprezno saslušati drugu stranu. 

"Smatram da u narednim mjesecima ne trebamo očekivati poteze ili dramatične promjene. Ne vjerujem da je pravo vrijeme za konkretne i konačne prijedloge, ali vjerujem da je potrebno određeno vrijeme da dvije strane razgovaraju jedna s drugom. Ovdje imamo novu vladu, imamo kontakte u regionu, tako da se stvari mogu popraviti, ali ne vidim dramatične pomake u narednim mjesecima", rekao je Nimec.  

On se u okviru posjete Skoplju sastao i s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, a dvojica zvaničnika su zaključila da postoji postoji pozitivna klima za novi zamah u razvoju dobrosusjedskih odnosa između Makedonije i Grčke. 

Iako je najavljeno da će nakon posjete Skoplju otputovati i u Atinu, do toga neće doći zbog, kako je kazao izaslanik UN-a, ranije preuzetih obaveza grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kotziasa.

Makedonija od sticanja nezavisnosti ima spor sa susjednom Grčkom s obzirom da i u Grčkoj jedna regija nosi ime Makedonija.

Sporazumno je Makedonija 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Grčka i dalje blokira makedonski put ka članstvu u NATO-u i EU-u zbog spora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.