Evo šta trebate jesti tokom ljetnjih vrućina
Ilustracija

Evo šta trebate jesti tokom ljetnjih vrućina

Teška hrana nakon koje osjećamo težinu u želucu, pojačano znojenje i dehidraciju, u vrijeme ljetnjih vrućina ne dolazi u obzir.

Vrući ljetnji dani zahtijevaju posebnu ishranu koja organizmu daje energiju i dovoljnu količinu vode. Zato birajte namirnice bogate vodom i vlaknima koje će organizam mnogo brže moći da probavi i nakon kojih ćete se osjećati lakše, a pozitivno će djelovati i na vašu liniju.

Sezonsko povrće i voće bi trebalo da sačinjava najveći dio svakodnevne ishrane. Lubenice, dinje, breskve, bobičasto voće, šljive i grožđe najbolji su saveznici tokom ljetnjih dana jer sadrže veliku količinu vode, pomažu u regulisanju probave i sadrže vrlo malo kalorija. 

Voće možete da jedete u neograničenim količinama, kao i povrće koje se može jesti sirovo ili kuvano, a možete da ga dodate i u jutarnji šejk koji će organizmu dati energiju i potrebne vitamine i minerale. Ne zaboravite u obrok uključiti i zelenu salatu koja ima svega 14 kalorija, a podstiče probavu i bolji rad crijeva, obiluje C vitaminom te vrijednim mikroelementima. 

Salatu možete da pripremite i kao kompletan obrok. Lagane salate sa povrćem, posnim sirom, kozicama ili tunjevinom odlično su rješenje za ljetnji ručak ili večeru. 

Ako ste ljubitelj obroka "na kašiku", i tokom ljetnjih dana bez griže savesti možete da jedete i čorbe od sezonskog povrća koje ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje. Na vašem ljetnjem meniju mogu da budu tople ili hladne čorbe po želji, a naša preporuka je osvježavajuća čorba od tikvica, šargarepe i krompira. 

Ako ne možete da odolite slatkišima, tokom ljetnjih vrućina možete da uživati u voćnom jogurtu ili sladoledu koje možete i sami da napravite. U običan jogurt dodajte isjeckano voće i malo meda, pa promiješajte ili izmiksujte po želji. Kada je riječ o sladoledima, birajte one voćne jer su manje zasitni i imaju manje kalorija.

TPortal.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.