Ubistvo i talačka kriza u Hrvatskoj
Izvor:jutarnji.hr

Ubistvo i talačka kriza u Hrvatskoj

Muškarac S.S. ubio je iz kalašnjikova na ostrvu Rab muškaraca S.R., zabarikadirao se u kuću i prijeti da će se raznijeti bombom, prenose hrvatski mediji.

Kako se navodi, žena ubijenog muškarca skočila kroz prozor dok je pokušavala da pobjegne.

Iz policije navode da je ona pronađena i da je bezbjednom, a mediji su naveli da je ona "polomljena ležala ispred kuće" jer Hitna pomoć ne može do nje pošto napadač "puca po svima".

Do incidenta je došlo u mjestu Barbat na ostrvu Rabu jutros oko 9.35 sati. Policija je opkolila kuću, a napadač prijeti da će se raznijeti bombom. "Jutarnji" piše da je napadač koristio "kalašnjikov", a navode i da je on prema nezvaničnim informacijama on sam u kući, tj. da nema taoce. 

U toku su pregovori sa napadačem koji zasad odbija sve pozive na predaju. Pregovarački tim specijalne policije pokušava da ga uvjeri da se preda bez otpora. 

"Jutarnji" nezvanično saznaje da pregovori "idu vrlo teško". 

Povodom ovog sučaja oglasila se i hrvatska policija: 

"Danas oko 9.35 sati policija je primila dojavu o galami i pucnjavi u mjestu Barbat na ostrvu Rab. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici zatekli su NN počinitelja u čijoj blizini na tlu je nepomično ležala NN muška osoba. Po dolasku policijskih službenika počinitelj (1969.) je opalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u njihovom smjeru te je mjesto događaja osigurano i pozvana je Specijalna jedinica policije iz Rijeke. Nakon dolaska pripadnika Specijalne policije tijelo žrtve (1966.) izvučeno je i preneseno do kola hitne pomoći gdje je utvrđena smrt. Supruga žrtve (1963.) koja je napustila mjesto događaja prije dolaska policije je pronađena i na sigurnom". 

Prema nezvaničnim informacijama napadač je navodno bivši branitelj u dobi od oko 40 godina koji je upucao i ubio psihijatra S.R. iz Psihijatrijske bolnice na Rab, a povrijedio njegovu suprugu i to zbog sukoba oko zemljišta. Psihijatru je prvo prostrijelio nogu, a potom ga je ubio ispucavši u njega još nekoliko metaka. 

Mještani tvrde da im je policija naredila da se zatvore u kuće i da zatvore prozore. 

"Dođem na Rab na jedan dan. Na trajektu sretnemo dva kombija specijalne policije. Uglavnom sad sam zatvorena u kući, jer je dvije kuće dalje od mene talačka kriza. Ubijen je čovjek, a naoružani ubica se ne predaje. Dobili smo naređenje da se zatvorimo u kuću i zatvorimo prozore", objavila je na Fejsbuku jedna djevojka.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.