Hrvatska: Tri puta povrijeđena linija razgraničenja od strane Slovena
Ilustracija

Hrvatska: Tri puta povrijeđena linija razgraničenja od strane Slovena

Hrvatska policija zabilježila je danas tri slučaja povrede linije razgraničenja na moru, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske, prenosi agencija Srna.

"O svim povredama linije razgraničenja MUP će obavijestiti Ministarstvo inostranih i evropskih poslova", naveli su iz MUP-a Hrvatske, prenosi RSE.

Dva dana nakon odluke Arbitražnog suda u Hagu o graničnom sporu koju Hrvatska ne priznaje, slovenački policijski brodovi su, kako pišu hrvatski mediji, danas tri puta ušli u hrvatsko more.

Ribar Danilo Latin rekao je za Hinu da je u Piranskom zalivu danas došlo do "bliskog verbalnog susreta" između hrvatske i slovenačke pomorske policije.

"Slovenačka policija je danas upozorila dva hrvatska ribarska brodića koja su isplovila do dosadašnje linije razgraničenja u Savudrijskoj vali (hrvatski naziv za Piranski zaliv), ali stanje je mirno", rekao je Latin.

"Vijesti.hr" pišu da je jedan od ribara, nakon što ih je policijska patrola upozorila da se nalaze u slovenačkim teritorijalnim vodama, odvratio da su to hrvatske vode. Nakon što je stigla i hrvatska policija, ribari su nastavili polagati mrežu.

Arbitražni sud presudio je da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.