Počeo IX Međunarodni festival KotorArt

Počeo IX Međunarodni festival KotorArt

Prvom finalnom večeri sinoć je u Perastu otvoren 16. Međunarodni festival klapa Perast, čime je i zvanično otvoren IX Međunarodni festival KotorArt.

"Nakon svega što smo svi imali priliku da vidimo u proteklih par mjeseci, moje zadovoljstvo što smo uspjeli sve ovo da realizujemo je umnogome veće. Kada je u vrijeme najvećeg zla koje je zadesilo našu planetu neko upitao tadašnjeg premijera Velike Britanije Čerčila da smanji davanje za kulturu za vrijeme rata a da poveća davanje za vojsku, on je odgovorio da ako to urade šta će im ostati da brane. Vjerujem da smo braneći pravo da Perast ima Festival klapa, braneći pravo da Kotor ima Festival pozorišta za djecu i Don Brankove dane muzike, odbranili pravo da Boka ima svoju kulturu i svoju posebnost", kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić otvarajući festival.

U takmičarskom dijelu u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara – Hrvatska, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca – Hrvatska, treće Ankori iz Podstrane – Hrvatska.

Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Sontradura iz Dubrovnika.

Nastupilo je deset ženskih klapa koje su se predstavile sa po dvije pjesme, Zvizdan - Porušje, Bosna i Hercegovina, Kandelora - Zemunik, Hrvatska, Bura - Mostar, Bosna i Hercegovina), Peružini - Pag, Hrvatska, Nareta - Mostar, Bosna i Hercegovina, Skontradura - Dubrovnik, Hrvatska, Diva - Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina, Ankora - Podstrana, Hrvatska, Štorija - Kaštel Kambelovac Hrvatska, Stentorija - Daruvar, Hrvatska.

U prvom djelu, kategorija “Nova klapska pjesma” nastupale su: ženska klapa Bellezza iz Tivta, ženska klapa Bura iz Mostara, muška klapa Valdibora iz Rovinja, ženska klapa Skontradura iz Dubrovnika i van konkurencije ženska klapa Maris iz Kotora.

Takmičenje u ovoj kategoriji se nastavlja večeras, kada će se takmičiti muške klape.

Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija, Sara Dodig, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka.

Otvaranju festivala pored brojne publike prisustvovali su potpredsjednici opštine Kotor, Ljiljana Popović Moškov, Branko Nedović, Mišo Samardžić i Sekretarka za kulturu Jelena Vukasović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.