Za nasilje na sportskim priredbama kazna po džepu ili zatvor
Ilustracija

Novi Zakon

Za nasilje na sportskim priredbama kazna po džepu ili zatvor

Vlada je na sinoćnoj sjednici utvrdila Predlog zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

"Donošenjem ovog zakona, između ostalog, stvaraju se uslovi za zaštitu od zloupotreba koje su suprotne prirodi sporta, normiraju se jedinstvena pravila za ponašanje svih učesnika sportske priredbe, utvrđuje se jedinstveni sistema prevencije i smanjenja rizika za izbijanje nereda i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama", saopšteno je iz Vlade.

Novim zakonom implementiraju se instituti međunarodnog prava iz ove oblasti, posebno stanadardi Evropske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, naročito kada je riječ o fudbalskim utakmicama.

Među rješenjima predloženim ovim zakonom su i proširenje obaveza organizatora priredbe i precizno propisane mjere koje organizator treba da preduzme kako bi prevenirao odnosno spriječio nasilje i nedolično ponašanje na sportskim priredbama.

Novi zakonom kao nasilje ili nedolično ponašanje prepoznaje među ostalim i nedolično i uvredljivo ponašanje takmičara na sportskoj priredbi prema gledaocima, sudijama ili službenim licima; bacanje na sportski teren ili u gledalište predmeta koji mogu da ugroze život i fizički integritet lica ili imovinu; izazivanje mržnje ili netrpeljivosti koja može da dovede do fizičkog sukoba učesnika sportske priredbe; unošenje ili isticanje transparenata, zastava ili drugih materijala sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, mržnju ili netrpeljivost, nacionalnu ili rasnu diskriminaciju, ili diskriminaciju po osnovu vjere, pola ili seksualne orjentacije, ili po drugom osnovu; izazivanje nereda prilikom dolaska, odnosno odlaska iz sportskog objekta ili u sportskom objektu; pozivanje ili podsticanje na tuču ili napad na policijske službenike, lica koja vrše poslove zaštite, službena lica organizatora takmičenja, takmičare ili druge učesnike sportske priredbe.

Propisane su kazne za one koji se ogluše o Zakon: za pravna lica, novčana kazna od hiljadu do tri hiljade eura za lakše prekršaje a za teže od pet do 15 hiljada; za fizička lica, za lakše prekršaje kazna je od 100 do 500, a za teže 600 do 1.500 ili zatvorska kazna do 60 dana.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.