OVA funkcija vam krade lične podatke, a to ne znate
Ilustracija

OVA funkcija vam krade lične podatke, a to ne znate

Portal Gizmodo sproveo je istraživanje koje je pokazalo računarski kod web stranice NaviStonea preuzima sve informacije koje unesete u obrazac na sajtu, čak i prije nego što pritisnete dugme ‘Send’ ili ‘Submit’.

NaviStone, startup iz američke savezne države Ohajo, predstavlja servis koji otkriva ko su posjetioci vaše stranice i gdje stanuju. 

Spornih web stranica je na stotine, a većina koje je Gizmodo istražio preuzimala je samo mejl adrese posjetilaca. Međutim, bilo je i onih koje su skladištile druge lične informacije, poput kućnih adresa i drugih osjetljivih podataka. 

Koristeći programski jezik JavaScript, ove stranice su prosleđivale sve informacije koje bi korisnici unijeli sami ili bi bile automatski unesene u obrazac na stranici murdoog.com, koja se nalazi u vlasništvu NaviStonea. 

Pojedine stranice koje koriste NaviStoneovu tehnologiju sakipljale su podatke i o posjetiocima koji nisu njihovi klijenti, niti sa njima imaju bilo kakav odnos. 

Na pitanje novinara Gizmoda kako otkriva korisnike, NaviStone nije dao konkretan odgovor, rekavši da je riječ o tehnologiji koja čeka odobrenje patenta. Rekli su da ne koriste prikupljene imejl adrese za identifikaciju pojedinih korisnika i njihove kućne adrese, a u međuvremenu pristali da prestanu da prikupljaju adrese na opisani način. 

Da biste se zaštitili od ovog načina sakupljanja podataka bez privole, potrebno je da isključite opciju koja omogućava automatsko popunjavanje obrazaca u početnim podešavanjima na vašem web pregledaču i alatima za upravljanje lozinkama i dodacima za pregledače. 

U Chromeu ćete to učiniti tako što ćete otvoriti Settings, pa Show Advenced Settings i zatim pod Passwords and Forms otčekirati polje Enable Autofill. U Internet Exploreru kliknite na prikaz zupčanika i odaberite Internet options. Pod tabom Content odaberite AutoComplete, pa zatim Settings. 

U web pregledaču Opera otvorite Settings, pa Autofill i isključite opciju. 

Isto možete da uradite i u Safariju ako otvorite Preferences, savjetuje Hacker News. 

I naravno, generalno pazite šta s kim dijelite.

Tportal.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.