Njemačka: Parlament odobrio istopolne brakove
Foto:Tanjug/AP

Merkelova glasala protiv

Njemačka: Parlament odobrio istopolne brakove

Donji dom njemačkog parlamenta usvojio je danas zakon kojim se dozvoljava sklapanje ispolnih brakova.Tekst, u kojem se navodi da je "brak doživotna zajednica dva lica različitog pola ili istog pola", usvojen je većinom od 393 poslanika.

Među konzervativcima, 226 poslanika je glasalo protiv.

Novi zakon mora da bude odobren i u Gornjem domu parlamenta da bi stupio na snagu, što se očekuje do kraja godine, piše Beta.

Njemačka se na ovaj način pridružuje grupi od dvadeset zapadnih zemalja, uključujući i 13 u Evropi, koje su legalizovale istopolne brakove.

Berlin je 2001. godine odobrio sklapanje građanske zajednice sa pravima sličnim braku, osim kada su u pitanju određene poreske olakšice i usvajanje djece.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je otvorila put ovakvom ishodu glasanja najavljujući prošlog ponedeljka u intervjuu da je na članovima njene stranke da slobodno glasaju.

Ona je međutim ranije planirala da se glasanje održi tek posle parlamentarnih izbora u septembru, ali je njen manjinski koalicioni partner, Socijaldemokratska partija, ubrzala glasanje u dogovoru sa opozicionom ljevicom u Bundestagu.

Prema njemačkim medijima, Angela Merkel je danas glasala protiv legalizacije homoseksualnih brakova.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.