Srbija dobila novu vladu
Foto:Tanjug

Prvi piut žena premijerka

Srbija dobila novu vladu

Srbija je dobila novu Vladu koju če predvoditi premijerka Ana Brnabić sa 21 ministrom.

Za izbor Vlade je glasalo od 212 prisutnih poslanika 157, protiv je bilo 55, a nije bilo uzdržanih.

Očekuje se da Brnabić i ministri u 20 časova polože zakletvu nakon koje će i početi mandat novoj Vladi. Biće prisutan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke.

Za izbor Vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko djelovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi.

Nova vlada ima četiri potpredsjednika koji obavljaju i dužnost ministara. Ukupno ima 18 resora i tri ministra bez portfelja.

U odnosu na prethodnu, nova Vlada ima tri nova ministra Branka Ružića koji je izabran za ministra državne uprave i lokalne samouprave, Gorana Trivana za ministra za zaštitu životne sredine i Nenada Popovića koji je izabran za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Jadranka Joksimović koja je vodila Kancelariju za evropske integracije sada će voditi Ministarstvo za evropske integracije, a ministar odbrane biće doskorašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Njega je na mjestu ministra rada zamijenio doskorašnji ministar odbrane Zoran Đorđević.

Prvi potpredsjednik i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, a potpredsjednici su i ministar unutrašnjih poslova je Nebojša Stefanović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministarka pravde je Nela Kuburović, ministar prosvjete Mladen Šarčević, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Za ministra finansija izabran je Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Na čelu Ministarstva zdravlja je Zlatibor Lončar, a Ministarstva omladine i sporta je Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja su Slavica Đukić-Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku i Milan Krkobabić koji je zadužen za regionalni razvoj.

Brnabić je prva žena koja je izabrana na čelo srbijanske vlade.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.