25 članica NATO-a će povećati izdvajanja za odbranu
Jens Stoltenberg

Stoltenberg saopštio

25 članica NATO-a će povećati izdvajanja za odbranu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je danas u Briselu, gdje se održava redovni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a, istakao da će samit NATO-a 2018. godine biti održan u Briselu.

Istakao je da je na ministarskom sastanku razgovarano o jačanju odbrambenih sposobnosti članica, sajber odbrani i nuklearnom oružju.

Dodao je i kako su zemlje članice postigle značajan napredak u vezi sa raspodjelom tereta između saveznica - izdvajanjima za odbranu.

Naglasio je da već treću godinu rastu troškovi za odbranu unutar Saveza, čime je 2017. godine budžet NATO-a povećan za 46 milijardi dolara.

Napomenuo je takođe da će 25 od 29 zemalja članica NATO-a ove godine povećati izdvajanja za odbranu.

Istakao je da su predstavnici NATO-a i Evropske unije (EU) postigli dogovor o dodatnom jačanju saradnje, posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

Na kraju je naglasio da je danas postignut dogovor da zemlje članice povećaju izdvajanja za tešku opremu, nadopunu goriva tokom leta i brzo raspoređivanje snaga.

U sjedištu Alijanse u Briselu danas se održava redovni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Ovo je prvi sastanak ministara odbrane NATO-a nakon sastanka čelnika država i vlada članica Saveza koji je održan krajem maja 2017. godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.