Ivančević: Integracioni procesi spori zbog nedostatka političke volje
Dragan Ivančević

Ivančević: Integracioni procesi spori zbog nedostatka političke volje

Navršava se 5 godina od kada je Crna Gora otvorila pregovore o pristupanju sa EU, a mi danas, sumirajući rezultate ostvarenih reformi, imamo razloge za ozbiljnu zabrinutost jer je već sada jasno da ćemo biti država sa ubjedljivo najdužim pregovaračkim procesom do sada, navodi se u saopštenju Dragana Ivančevića, predsjednika Crnogorske.

"Sve ovo posebno je problematično kod činjenice da smo mala država sa nešto preko 600.000 hiljada stanovnika, sa malim brojem institucija i administracijom koja se ne može mjeriti sa bilo kojom državom članicom EU. Bilo bi logično i očekivano da je lakše i brže reformisati male sisteme kakav je crnogorski, ali nažalost, naše iskustvo govori sasvim suprotno.

U ovom kontekstu je najlakše vidjeti koliko su nelogična i isprazna sva hvalisanja naše političke elite kada sebe samoproklamuju za lidere EU integracija na zapadnom Balkanu, upoređujući se sa državama koje nijesu ni započele procese integracija ili su na samom početku, umjesto da se porede sa državama koje su uspješno sprovele taj proces", kaže Ivančević.

Prema njegovim riječima više je nego jasno da "naši maratonski integracioni procesi teku toliko sporo isključivo zbog nedostatka političke volje za istinskim reformama".

Smatra da je najava crnogorskog premijera da će pregovori trajati još 5 godina, posebno je obeshrabrujuća.

"Vladajućoj političkoj eliti je bilo važnije da zadrži partijski uticaj u državnim organima nego da jača državu kroz razvoj nezavisnih, odgovornih i profesionalnih državnih institucija. Upravo zato nijesu daleko od istine svi oni koji primjećuju da je Crna Gora država za zarobljenim institucijama od strane jedne te iste, nepromjenjive vlasti, gotovo tri decenije.

Zahvaljujući partijskim institucijama, naša država je pretrpjela nemjerljive štete.  Korupcija i kriminal su postali opšta duštvena pojava. Privatizacije su nas ostavile bez značajnog društvenog bogatstva, proizvodeći socijalni kolaps. Zloupotrebe državnih resursa, gotovo da nemaju granica. Siva ekonomija  uzima svoj danak, a država se enormno zadužuje, umjesto da ubira prihode koji joj pripadaju. Cvjeta devastacija i betonizacija prostora u korist moćnika kojima država širom otvara vrata. Obrazovanje i kultura su spali na najniže grane umjesto da budu naš najbolji brend. Državni organi su prenatrpani poslušnim i podobnim partijskim izvršiocima, umjesto da tamo sjede stručni, odgovorni i nezavisni profesionalci.

Zato moramo znati da će istinske reforme otpočeti onoga trenutka kada počne da odumire partijski uticaj u državnim organima i institucijama. Za tako važan poduhvat je potrebna i promjena odnosa političkih snaga jer ne treba očekivati da ovi koji su zarobili organe i institucije sami sijeku granu na kojoj sjede. Ipak će to morati neko drugi da uradi", poručio je Ivančević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.