Komunalna policija ponovo piše naloge za za nepropisno parkiranje
Ilustracija

Komunalna policija ponovo piše naloge za za nepropisno parkiranje

Komunalni policajci će od sljedeće nedjelje pisati prekršajne naloge za nepropisno parkiranje vozila, čime će im biti vraćena ovlašćenja koja su izgubili 2015. godine stupanjem na snagu Zakona o komunalnoj policiji.

Nova-stara ovlašćenja biće propisana Odlukom o organizaciji rada Glavnog grada koja će stupiti na snagu naredne nedjelje. Prekršajne naloge od 2015. godine do danas pisali su inspektori Komunalne inspekcije.

Načelnik Komunalne policije Goran Janković objašnjava da se pisanje prekršajnih naloga vraća, jer je promijenjen Zakon o bezbjednosti saobraćaja.

"Dok ne stupi na snagu Odluka o organizaciji rada Glavnog grada mi se pripremamo. Odluka između ostalog definiše i vraćanje nadležnosti komunalnim policajcima u dijelu primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja, a koji se odnosi na nepropisno parkiranje na saobraćajnicama i trotoarima. Usvajanjem Zakona o komunalnoj policiji 2015. godine skoro sva ovlašćenja koja su bila u nadležnosti Komunalne policije stavljena su van snage. Osnovana je Komunalna inspekcija, a do regulisanja pravnog statusa Komunalne policije mi smo izgubili dio tih ovlašćenja. Između ostalog, po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja nijesmo mogli da sankcionišemo nepropisno parkirana vozila. To nije zavisilo od gradske uprave ili Komunalne policije jer je prvenstveno trebalo da se mijenjaju Zakon o bezbjednosti saobraćaja i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju. To su sve zakoni na osnovu kojih uprava Glavnog grada donosi podzakonske akte i daje ovlašćenja službama unutar sistema Glavnog grada. Komunalna policija je pisala prekršajne naloge do 2015. godine, a onda je to preuzela Komunalna inspekcija", navodi Janković za Dan.

On objašnjava da će nakon dobijanja novih ovlašćenja komunalni policajci pisati prekršajne naloge, dok će "pauk" služba koja je pod ingerencijom Komunalne inspekcije i dalje premještati nepropisno parkirana vozila.

Komunalna policija i Komunalna inspekcija, kako navodi Janković, zajedno će se boriti protiv nesavjesnih vozača. Navodi da će im prioritet biti regulisanje saobraćaja na biciklističkim stazama. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.