Orban: Izbjeglice izmjestiti izvan Evrope
Viktor Orban

Mađarska odbija prihvatiti izbjeglice čak i privremeno

Orban: Izbjeglice izmjestiti izvan Evrope

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako njegova zemlja ne bi trebala primati izbjeglice koje dolaze na tlo Evrope.

Orban je rekao kako izbjeglice ne bi trebale biti raspoređivane širom Evropske unije, nego da bi umjesto toga trebale biti "izmještene izvan Evrope". 

Mađarska odbija prihvatiti izbjeglice čak i privremeno, izjavio je Orban, dodavši kako je ova zemlja pomagala hrišćanskim zajednicama u unesrećenim područjima, prenosi Anadolija.

Mađarska je ojačala svoje granice policijom i vojnicima uz podršku Višegradske grupe - Češke, Poljske i Slovačke, kao dio mjera u borbi protiv ulazaka izbjeglica na njenu teritoriju. 

Tokom 2015. godine Mađarska je podigla žičanu ogradu na granicama sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički talas sa istoka. Uvela je i kazne za ilegalne prelaske granice proglasivši stanje pripravnosti u pograničnim područjima. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.