OVO je dar iz prirode koji jača srce

OVO je dar iz prirode koji jača srce

Biljka koju krase nježni bjeličasti cvjetovi u nizu na uspravnoj stabljici, ima ne baš prijatno ime proljevak (Gratiola officinalis), ali je u narodu poznatija kao konjska trava, vodeni troskot, gorki dubačac.

Iako djeluje da su u pitanju različite biljke, nazivi zapravo odslikavaju mjesta gdje uspijeva. Ima i jedan od najljepših "nadimaka", Milica, koji pokazuje koliko je lijepa, omiljena i cijenjena zbog ljekotivosti.

Ova višegodišnja biljka raste na livadama u dolinama pored rijeka i jezera i u močvarama. Osim po cvjetovima, prepoznaje se i po kopljastim listovima pri vrhu krupno nazubljenim.

Pradomovina joj je Meksiko, a gaji se u Indiji. Kod nas se najčešće može vidjeti pored Timoka gdje uljepšava krajolik od juna do avgusta. Za ljekovite potrebe se bere nadzemni dio dok je u cvatu, a suši u tankom sloju na promaji u hladu. 

Od korisnih sastojaka najviše sadrži glikozide graciolin i graciozid, gorke materije, saponine, flavonoide, kao i smolu koja je snažno sredstvo za pročišćavanje. U narodnoj medicini se u vidu čaja i ekstrakta najviše koristi za čišćenje stomaka, kod reumatskih, kožnih i polno prenosivih bolesti, katara mokraćnih puteva. 

Izuzetno je djelotvorna za srce, srčane mane i druge kardiovaskularne tegobe. Pomaže i kod bolesti pluća, zapaljenja trbušne maramice, otklanja otoke nastale usljed slabosti bubrega, kod uvećane jetre, edeme trbuha, nogu i ruku. 

Preparate konjske trave ne bi smjele da piju osobe koje imaju problema sa sluzokožom stomaka i crijeva, kao i one koje osjećaju bolove i teškoće dok jedu. S obzirom na to da nije do kraja u potpunosti ispitana, neophodno je strogo pridržavanje uputstva i poštovanje savjeta narodnih ljekara i travara.

Recepti 

Čaj - Za srčane i druge tegobe čaj se pravi tako što se 1 do 3 gr osušene konjske trave prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga se procijedi i čaj pije jednom do dva puta dnevno. Prva šolja se preporučuje ujutru na prazan stomak, a druga tokom dana. Posle trodnevne terapije pravi se pauza od tri dana i još jednom ponavlja postupak. 

Ekstrakt - Tečni ekstrakt se kupuje u biljnoj apoteci, a terapija započinje manjim dozama. U početku se uzima po 20 kapi ujutru tokom tri dana. Potom se pravi trodnevna pauza, pa terapija nastavlja po istom principu, ali se podiže doza na 25 kapi. Tri dana se uzima terapija, a tri dana ne i tako naizmjenično 40 dana ili dok simptomi bolesti ne iščeznu. U svakoj novoj terapiji se doza malo poveća, sve dok broj kapi ne dostigne 50. Sa tom dozom se terapija i završava. 

Prašak - Prašak od lišća takođe može da se nabavi u apoteci i efikasan je kao čaj ili ekstrakt. Jedno pakovanje praška, identične doze, uzima se tri puta dnevno nedjelju dana. Iskustva pacijenata pokazuju da rješava problem zatvora, jača mokrenje, odstranjuje bolove i pomaže da se lakše utone u san. Mana mu je što je gorak. 

Novosti

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.