U Sredozemnom moru u posljednja tri dana spašeno više od 13.000 migranata
Ilustracija

U Sredozemnom moru u posljednja tri dana spašeno više od 13.000 migranata

U Sredozemnom moru, između obala Libije i Italije, u posljednja 24 sata spašeno je 5.000 migranata, a u prethodna dva dana 8.500 migranata je prevezeno u Italiju.

Dolaskom ljetnih mjeseci i poboljšanjem uslova u Sredozemnom moru, intenziviran je ilegalni prelazak migranata iz Afrike u Evropu, javlja Anadolija.

Talijanska novinska agencija ANSA javila je kako je u koordinaciji Komande za obalsku stražu Italije u spasilačkim akcijama u posljednja 24 sata spašeno je 5.000 migranata koji su se nalazili na 18 plovila.

Osim toga, 8.500 migranata je spašeno u prethodna dva dana i prevezeni su do luka na otoku Sicilija.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Italije objavljenim u ponedjeljak, u tu zemlju su ove godine putem Sredozmnog mora ilegalnim putem stigla 73.094 migranta.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) prošle sedmice je saopšteno kako je ove godine u moru smrtno stradalo 2.108 migranata.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.