U Grčkoj pakao, proglašeno stanje pripravnosti od vrućina
Ilustracija

Otvorene klimatizovane zgrade za sklanjanje od vrućine

U Grčkoj pakao, proglašeno stanje pripravnosti od vrućina

Meteorološka služba Grčke je danas izdala vanredno upozorenje na talas vrućine koja će za vikend dostići 43 stepena Celzijusa.

U unutrašnjosti Grčke temperatura će sjutra, u srijedu, porasti na 39 stepeni, u četvrtak na 40-41, u petak i subotu na 42, moguće i na 43 stepena. U nedjelju će temperatura na zapadu Grčke biti 37-39, ali u ostalim krajevima unutrašnjosti biće 40-42 stepena Celzijusa.

U priobalju Grčke i na ostrvima se očekuje da u srijedu i četvrtak temperatura bude 35 stepeni, u petak i subotu 36-38, u nedjelju u priobalju na zapadu 33-35, a drugde 37-39 stepeni. 

Postepen pad temperature u čitavoj Grčkoj se očekuje od ponedeljka, 3. jula. 

Generalni sekretarijat Grčke za civilnu zaštitu je danas proglasio stanje pripravnosti i objavio niz preporuka za stanovništvo, što je učinila i Zdravstvena služba Atine. 

Među njima su izbjegavanje putovanja i gužve, laki obroci, često tuširanje, posebna terapijska uputstva za hronično oboljele, naročito s bolestima pluća i srca. 

Preporučuje se i provjetravanje stanova i kuća noću, a zatvaranje i klimatizacija danju. 

Regionalna uprava Atike, poluostrva na kojem je Atina, objavila je spisak klimatizovanih javnih zgrada u koje gradjani mogu da se sklone tokom talasa vrućine. Samo u centru Atine, od danas je otvoreno devet takvih zgrada.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.