Kako se sačuvati od srčanog udara na plaži?
Plaža u Čanju

Obratite pažnju

Kako se sačuvati od srčanog udara na plaži?

Vrućine, a posebno temperaturni skokovi mogu biti izrazito opasni za srčane bolesnike. Dok jedni znaju da od njih boluju, postoje i oni koji ne znaju da su pod rizikom.

Evo kako vrućina utiče na tijelo u šest faza:

1. Toplotna iscrpljenost:

Ovo je prva faza uticaja vrućine na organizam, naročito nakon dužeg vremena izlaganja direktnom suncu. Karakteršu je bolovi u mišićima, grčevi u želucu, rukama i nogama, osjećaj slabosti i znojenje. Kako biste spriječili da se iscrpljenost razvije u gore stanje, prekinite tjelesnu aktivnost, otiđite u rashlađen prostor i pijte tečnost, piše 24sata.hr.

2. Toplotni udar: 

Ovo je druga faza iscrpljenosti vrućinom, a može biti opasna i po život. Ona nastaje uslijed kombinacije faktora: pada pritiska, dehidratacije, promjene na krvnim sudovima i u radu srca. Simptomi su blijedo lice i znojenje, ubrzani otkucaji srca, slabost, podrhtavanje mišića, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje i nesvijest. Hitno treba premjestiti bolesnika u hladan prostor, skinuti mu odjeću, natopiti kožu vodom, leći ga, osloboditi mu disajne puteve i nazvati doktora.

3. Pad šećera:

Oboljeli od šećerne bolesti imaju veći rizik od uticaja sunca na nivo šećera u krvi. Uzrok tome je njihova smanjena mogućnost znojenja, koja utiče i na druge procese u tijelu. Samim tim se kod njih brže javlja dehidratacija i velike oscilacije u nivou šećera. Simptomi poput drhtavice i osjećaja slabosti znak su upozorenja, osobito ako su rezultat neredovnih obroka. Hitno izmjerite nivo šećera u krvi, pojedite nešto i maknite se sa vrućine.

4. Dehidratacija: 

Voda čini više od 70 posto ljudskog tijela, a već kod malih gubitaka javljaju se problemi. U ljetnim mjesecima je pojačana zbog znojenja. Blaga dehidratacija se definiše kao gubitak od jedan do dva posto ukupne tečnosti, kod umjerene je taj gubitak pet posto, a kod teške čak 10 posto. Simptomi su glavobolja, suva koža i usne, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca i mučnina. Jedina prevencija je uzimanje velikih količina tečnosti, a najvažnije vode - u ljetnim mjesecima oko 2,5 l na dan, pa čak i više uslijed fizičkih aktivnosti.

5. Pad krvnog pritiska: 

S povećanjem vlažnosti vazduha i porastom temperatura dolazi do naglog proširenja krvnih sudova. Bilo da je riječ o zdravim ljudima ili bolesnicima, pad krvnog pritiska svojstven je svima, a naročito opasan za ljude sa slabim srcem te oboljele od hipertenzije koji već uzimaju lijekove za snižavanje pritiska. Simptomi su zamagljen vid, teška vrtoglavica, preskakanje srca, stalan osjećaj žeđi, nesvjestica te kratak dah. Prevencija su redoni obroci s većom količinom soli, sklanjanje s jakog sunca te uzimanja dovoljno tečnosti.

6. Sunčanica: 

Takođe jedan od oblika toplotnog udara, nastaje kao rezultat direktnom izlaganju suncu glave i potiljka, a ne samoj vrućini. Simptomi su joj povišena tjelesna temperatura, crvena koža lica, ubrzani rad srca te kratak i ubrzani dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim proširenje zjenica i gubitak svijesti. Prva pomoć su hladni oblozi, puno tečnosti i potpuni mrak, a ako dođe do nesvijesti treba pričekati hitnu pomoć i oboljelog postaviti da leži na boku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.