Fejsbuk razmatra opciju špijuniranja korisnika putem prednje kamere
Ilustracija

''Veliki brat''

Fejsbuk razmatra opciju špijuniranja korisnika putem prednje kamere

Fejsbuk razmatra uvođenje tajnog posmatranja i snimanja korisnika preko kamera na računarima i telefonima.

U dokumentu u kojem se razmatra ovo pitanje objašnjeno je kako bi kompanija koristila tehnologiju da posmatra kako se izrazi lica mijenjaju dok korisnik gleda različite sadržaje, piše Klix.ba.

Prikupljeni snimci bi se analizirali kako bi se shvatilo kako se korisnik osjeća i kako bi mu se u skladu s tim plasirale informacije koje bi ga duže zadržale na stranici.

Na primjer, ako se smijete dok gledate određene slike, algoritam će to "zapaziti" i izbaciti više slika osobe koju ste gledali ili ako okrećete glavu ili se vrtite dok gledate određeni video, slični video sadržaji vam se neće više prikazivati u vijestima.

Dokument je izazvao zabrinutost, posebno ako se ima u vidu da je Fejsbuk 2014. godine manipulisao stotinama hiljada korisnika kako bi sproveo eksperiment o uticanju vijesti sa Fejsbuk na osjećanja. Kompanija nikad nije dala prihvatljivo objašnjenje kako i zašto je to uradila.

Ovaj projekt se još nije realizovao a pitanje je i da li će se realizovati, no spekulacije dodatno podgrijava i slika koju je prošle godine postavio Mark Zukerberg, a na kojoj se vidi kako je trakom prekrio kameru i mikrofon na svom laptopu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.