Razlog za zabrinutost: I djeca zavisna od marihuane
Ilustracija

Alarmantan podatak

Razlog za zabrinutost: I djeca zavisna od marihuane

Načelnik Odjeljenja za bolesti zavisnosti u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor Marina Roganović kazala je za "Dan" da roditelji dovode djecu od 12, 13 i 14 godina koji konzumiraju marihuanu i traže pomoć kako da ih spasu od zavisnosti.

Istraživanje "Mladi i droge u Crnoj Gori", koje je radila NVO Juventas i koje je juče predstavljeno u Pi-ar centru u Podgorici, pokazalo je da je 42,7 odsto osoba do 30 godina probalo marihuanu, dok je više puta sedmično koristi svaki peti ispitanik, piše Dan, prenosi Rtcg.

Roganovićeva upozorava da je bilo slučajeva i da nastavnik dovede učenika koji konzumira neku drogu kako bi sa njim obavili razgovor.

Ona upozorava da na Međunarodni dan borbe protiv droga u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori ne postoji nijedno odjeljenje za prihvat i liječenje zavisnica od droga, čime im se krše prava na zdravstvenu zaštitu.

"Imali smo slučajeve da pružamo pomoć roditeljima čija se djeca uzrasta od 12 do 16 godina drogiraju. Većinom djeca koriste marihuanu, a ima slučajeva da se javljaju za pomoć i srednjoškolci, koji su na opijatima poput ekstazija. To treba sve da nas zabrine, jer se radi o veoma mladim osobama. Mi, iako pružamo pomoć i liječimo samo zavisnike na heroin, imamo često i drugih slučajeva. Trenutno se na listi čekanja nalaze četiri osobe koje su zavisnici od heroina. Postigli smo uspjeh, jer je prije godinu bilo preko 100 pacijenata. Potrošnja terapije buprenorfin je smanjena dijelom nakon uvođenja uputstva i kontrole od psihijatara", ističe Roganovićeva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.