Usvojena ažurirana Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata vrijednih oko pet milijardi eura
Ilustracija

57 projekata iz 5 sektora

Usvojena ažurirana Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata vrijednih oko pet milijardi eura

Nacionalna investiciona komisija (NIK), kojom predsjedava predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, razmotrila je i usvojila ažuriranu Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Vlade, ažurirana lista sadrži 57 projekata iz pet sektora: energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, društvenih djelatnosti i ostale infrastrukture.

"Procijenjena vrijednost projekata koji se nalaze na listi, a sa čijom realizacijom će se započeti u periodu 2017-2025, iznosi približno pet milijardi eura. Ako se uzmu u obzir pojedinačni segmenti, onda je broj projekata obuhvaćenih listom 134. Lista je poslata Vladi na verifikaciju", saopšteno je. 

 Marković je kazao da ova lista definiše naš razvojni interes te da treba da se skončentrišemo na ono što mijenja stanje u državi sa aspekta stvaranja više mogućnosti za razvoj i bolji kvalitet života. Sada, dodao je on, kroz različite modele treba tražiti podršku za realizaciju utvrđenih prioritetnih projekata. 

"Cilj je da se značajan iznos sredstava za realizaciju projekata obezbijedi kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO). U tom kontekstu, NIK-a je zadužila resorna ministarstva da ojačaju administrativne kapacitete i inteziviraju komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama u cilju adekvatne pripreme potencijalnih projekata za sufinansiranje infrastrakturnih ulaganja od strane ZIO", navodi se u saopštenju.

Na sjednici je usvojen i polugodišnji Izvještaj o radu NIK-e, a razgovarano je i o izazovima tokom sprovođenja određenih infrastrukturnih projekata koje finansira EU, načinima za poboljšanje pripreme projekata za ZIO te planu za projektne prijave za tekuće pozive ZIO u kontekstu Berlinskog procesa. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.