Sporne isplate preko blagajne, putni nalozi, javne nabavke
Ilustracija

DRI dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Generalnog sekretarijata Predsjednika CG

Sporne isplate preko blagajne, putni nalozi, javne nabavke

Finansijskom revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja Generalnog sekretarijata Predsjednika Crne Gore za 2016. godinu, nadležni Kolegijum DRI stekao je razumno uvjerenje da isti, u najvećem dijelu, daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja, osim što su u Izvještaju o novčanim tokovima III pogrešno prikazanepozicije: Ostala lična primanja i Rashodi za usluge u ukupnom iznosu od 28.433,60€, navodi se u Izvještaju o reviziji koji potpisuje rukovodilac Kolegijuma DRI, dr Branislav Radulović.

Kako se navodi, revizijom pravilnosti poslovanja Generalnog sekretarijata Predsjednika Crne Gore utvrđena su neusklađenosti poslovanja istog sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o javnim nabavkama, Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore, budžete vanbudžetskih fondova i budžete opština, Uputstvom o radu Državnog trezora, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa internim pravilima subjekta revizije.

Na osnovu navedenog, nadležni Kolegijum DRI izražava uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Generalnog sekretarijata Predsjednika Crne Gore za 2016. godinu i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

U Izvještaju se, između ostalog navodi da su za 17 zaposlenih u Upravi policije i Upravi za imovinu koji su angažovani za potrebe Generalnog sekretarijata vršene su isplate novčanih nagrada u iznosu od 3.400,00€. Preko blagajne su isplaćivane dnevnice za službena putovanja licima koji su zaposleni u drugim organima a koja su angažovana za potrebe Sekretarijata.

 U toku 2016. godine je za potrebe Sekretarijata bilo agažovano ukupno 44 lica i to: 26 iz Uprave policije (lično obezbjeđenje Predsjednika, obezbjeđenje zgrade Predsjedništva u Podgorici i Plavog dvorca na Cetinju), 17 iz Uprave za imovinu i 1 zaposleni iz Ministarstva finansija.Članom 4 stav 10 Odluke o Generalnom sekretarijatu Predsjednika Crne Gore propisano je da za potrebe Predsjednika Crne Gore, nadležni državni organi vrše određene poslove koji ne spadaju u djelokrug poslova Generalnog sekretarijata.

Ne postoji dodatna pravna regulativa koja reguliše tretman lica zaposlenih u drugim organima a koja su angažovana za potrebe Generalnog sekretarijata. Iz DRI napominju da, u skladu sa važećim propisima isplate za zaposlene u nadležnim organima koji vrše određene poslove za potrebe Predsjednika Crne Gore treba vršiti iz budžete tih organa. 

Za korišćenje službenih vozila i privatnih vozila u službene svrhe zaposlenima u Generalnom sekretarijatu nijesu izdavani nalozi za korišćenje vozila radi obavljanja određenog zadatka ili kao mjesečni nalog (Obrazac PN), kao ni nalozi za kontrolu upotrebe službenog i drugog vozila i potrošnju goriva (Obrazac OK), što nije u skladu sa čl. 17 Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore. Starješina organa nije, do 1. decembra tekuće godine, utvrdio za narednu godinu, broj prevoznih sredstava neophodnih za nesmetan rad organa, što nije u skladu sa članom 4a Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore.

Priznanjem troškova za utrošeno gorivo i gotovinskim isplatama kroz blagajnu vršena su prekoračenja mjesečnih limita propisanih internim Uputstvom. U Sekretarijatu u 2016. godini, nije određen zaposleni, zadužen za vozni park, koji bi vodio urednu evidenciju troškova koštanja svakog službenog automobila (troškove goriva, osiguranja, servisiranja, promjena guma) kao i pređenu kilometražu. Interni akt Sekretarijata kojim je propisano da zaposlenim koji koriste privatne automobile u službene svrhe pripada naknada troškova za utrošeno gorivo nije u skladu sa članom 25 Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, kojim je propisano da zaposlenom koji koristi sopstveni automobil u službene svrhe pripada naknada u visini od 25% cijene litra goriva po pređenom kilometru. Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, kojom se utvrđuju uslovi, način ostvarivanja i visina naknade troškova zaposlenih u javnom sektoru nastalih u vezi sa radom, u članu 25 propisano je da zaposleni može, uz pisanu saglasnost rukovodioca ili lica koje on ovlasti, koristiti sopstveni automobil u službene svrhe. 

Putni nalozi za službena putovanja u zemlji nijesu pravilno popunjavani. 

"Putni nalozi za službeno putovanje u zemlji ne sadrže podatke o radnom mjestu na koje je zaposleni raspoređen i svrhu putovanja što nije u skladu sa čl. 6 Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Izvještaji sa službenih putovanja u zemlji i inostranstvu nijesu podnošeni rukovodiocu, što nije u skladu sa čl. 9 i čl. 19 Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru i važećom Internom procedurom Sekretarijata", navodi se u Izvještaju DRI.

Iz DRI napominju da je  Sekretarijat sve javne nabavke u 2016. godini sproveo primjenom postupka neposrednog sporazuma, što nije u skladu sa članom 30 Zakona o javnim nabavkama kojim je predviđeno da ukupna godišnja vrijednost javnih nabavki primjenom neposrednog sporazuma ne može da prelazi 10% izvršenog budžeta za javne nabavke u prethodnoj godini, ukoliko budžet za javne nabavke iznosi do 200,000.00 eura.

"Subjekat revizije nije pribavio saglasnost Ministarstva finansija na Plan javnih nabavki, što nije u skladu sa stavom 4 člana 38 Zakona o javnim nabavkama.
Sekretarijat je nabavke (ukupne vrijednosti 150.070,34€) usluga fiksne i mobilne telefonije, avio karata, goriva, usluga smještaja, dnevne i nedjeljne štampe, uslugaketeringa i zakupa parking prostora sproveo primjenom neposrednog sporazuma iako je vrijednost nabavki iznosila preko 5.000,00€, što nije u skladu sa članom 21Zakona o javnim nabavkama kojim je propisano da se postupak neposrednog sporazuma sprovodi za javnu nabavku čija procijenjena vrijednost iznosi do 5.000,00€ i članom 44 kojim je propisano da naručilac ne smije tokom fiskalne ili finansijske godine da podijeli predmet javne nabavke koja predstavlja jedinstvenu cjelinu, sa namjerom izbjegavanja primjene ovog zakona i propisanog postupka javne nabavke", poručuju iz DRI. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.