Zoran Pažin, foto: Gov.me

Pažin istakao da je na potezu kancelarija Interpola u Srbiji

"Prvo hapšenje Marovića u Srbiji pa zahtjev za izručenje"

Crna Gora čeka hapšenje Svetozara i Miloša Marovića kako bi uputila Srbiji zahtjev za njihovo izručenje. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kaže da je na potezu kancelarija Interpola u Srbiji.

Vicepremijer i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da je u javnosti prisutna zabluda da crnogorski organi, iako mogu, ne traže izručenje Svetozara i Miloša Marovića. 

"Ministarstvo pravde Crne Gore nije u prilici da uputi zahtjev za izručenje Marovića, prije nego što nas nadležni organi u Srbiji obavijeste da su ova lica lišena slobode. To je uobičajena procedura u svim, pa i u ovom predmetu’’, kazao je Pažin, prenosi Portal Antena M.

Na pitanje da li to znači da je na potezu Ministarstvo pravde Srbije, Pažin je odgovorio odrečno. 

"To nije stvar ni Ministarstva pravde Srbije, nego kancelarije Interpola u Srbiji, koja je pozvana da liši slobode ova lica i, putem odgovarajuće međunarodne komunikacije, o tome obavijesti Crnu Goru. Nakon toga će Ministarstvo pravde vrlo promptno uputiti zahtjev za izručenje", dodao je Pažin.

Pažin se u razgovoru sa novinarima osvrnuo na osumnjičene za slučaj ’’državni udar’’, Ananija Nikića i Eduarda Šišmakova i ponašanje ruskih državnih organa. 

"Mi nemamo nikakvu informaciju što se dešavalo u slučaju lišavanja slobode Ananija Nikića. To je neuobičajeno u međunarodnoj praksi i saradnji u krivičnim stvarima’’, rekao je Pažin.

Osvrnuo se i na zahtjev crnogorskog Specijalnog tužilaštva da se u njihovom prisustvu u Rusiji sasluša Eduard Šišmakov.

"Zahtjev Specijalnog tužilaštva je išao u tom pravcu da to lice bude saslušano u Rusiji u prisustvu naših specijalnih tužilaca, koji bi bili tada u prilici da eventualno postave određena pitanja. Međutim, odgovora nije bilo", saopštio je Pažin.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.