Makron: Francuska nikada neće priznati rusku aneksiju Krima
Foto: AA

Susret sa Porošenkom

Makron: Francuska nikada neće priznati rusku aneksiju Krima

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da Francuska nikada neće priznati rusku aneksiju Krima.

Makron je danas u Jelisejskoj palati primio ukrajinskog kolegu Petra Porošenka, a nakon sastanka je u obraćanju novinarima istakao kako Francuska podržava cjelovitost i suverenitet Ukrajine, te da je ruska aneksija Krima ilegalana i neprihvatljiva.

Ističući kako se članovi posmatračke misije OSCE-a na istoku Ukrajine suočavaju sa mnogim preprekama u radu, Makron je kazao kako je Porošenku kazao da je neophodno nastaviti mirovni proces zasnovan na sporazumu iz Minska koji je potpisan u februaru 2015. godine, ali koji još nikada nije donio uspostavu prekida sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista u Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Porošenko je kazao da sa još većom dozom optimizma gleda na mirovni proces nakon sastanka sa Makronom.

Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska vode multilateralne pregovore o rješenju ukrajinske krize, a Porošenko je najavio da će krajem juna ili početkom jula biti organizovan novi sastanak te grupe.

Sukobi na istoku Ukrajine počeli su u aprilu 2014. godine, a u posljednjem izvještaju UN-a se navodi da je u tom periodu poginulo ukupno 10.090, a ranjeno 23.966 osoba. Među poginulima je 2.777 civila.

Kriza na istoku Ukrajine nije riješena ni nakon što je u februaru 2015. godine potpisan mirovni sporazum u Minsku. Obje strane se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Brojne zemlje međunarodne zajednice osudile su Rusiju zbog agresivne politike prema Ukrajini i aneksiji ukrajinskog poluotoka Krima i grada Sevastopolja. Evropska unija i SAD uveli su niz sankcija prema Moskvi.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.