Britanija dobija manjinsku vladu
Tereza Mej

Mej postigla dogovor sa DUP-om

Britanija dobija manjinsku vladu

Britanska premijerka Tereza Mej postigla je dogovor s Demokratskom unionističkom partijom (DUP) Sjeverne Irske o podršci te stranke njenoj manjinskoj vladi.

"Dogovor je potpisan", potvrdio je portparol Dauning strita za agenciju Frans pres.

Konzervativna partija Tereze Mej izgubila je apsolutnu većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima 8. juna i za ostanak na vlasti potrebna joj je podrška stranke DUP koja ima 10 poslanika. 

Konzervativci i DUP zajedno imaju 327 poslanika, a za većinu je potrebno 326 od 650 poslaničkih mjesta. 

Predsjednica DUP-a Arlin Foster rekla je ranije danas za Skaj njuz da će tačke sporazuma dvije stranke biti "potpuno transparentne". 

"Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo biti u stanju da postignemo sporazum s Konzervativnom partijom. Kao što je i premijerka rekla, dogovor će biti javan. On će biti potpuno transparentan čim bude sklopljen", rekla je Foster pred sastanak sa Mej. 

Za podršku vladi Tereze Mej, DUP želi opipljivu korist za Sjevernu Irsku, u vidu radnih mjesta i investicija. 

Agencija AFP javlja da današnji sporazum predviđa milijardu funti (1,1 milijardu eura) dodatne isplate Sjevernoj Irskoj u naredne dvije godine, radi "podsticanja privrede i investicija u novu infrastukturu, kao i zdravstva i prosvjete", izjavila je Foster u Londonu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.